06 80 223 223

Szondatáplálás hete 2024.

A szondán keresztüli táplálás a modern tudomány kiemelkedő vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben emelte az arra rászorulók életminőségét és sok esetben a túlélési esélyeit. 

A Szondatáplálás hetét idén 14. alkalommal február második hetében tartják a világ számos országában. 

A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplálás fontosságára.

A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják, hogy a táplálást segítő eszközzel történő táplálékbevitel pozitív hatást gyakorolt életükre, és eloszlatta a szondatápláláshoz kapcsolódó előítéleteket és félelmeket.  

A Nutricia elhivatott a szondatáplálással kapcsolatos ismeretek széles körben való ismertetése mellett. Ennek kiemelt alkalma a Szondatáplálás hete, aminek hazai meghonosítását is támogatjuk.

2024-ben a Szondatáplálás hete kampányát az alábbi szakmai szervezetek és szakmai kollégiumok támogatják.  
Olvassa el a támogatók nyilatkozatait >

 • Magyar Mesterséges Táplálási Társaság
 • Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
 • Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaság
 • Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság
 • Neurológiai Szakmai Kollégium
 • Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekciója
 • Háziorvosok Online Szervezete
 • Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság 
 • Magyar Gyermekonkológusok és
  Gyermekhematológusok Társasága
 • Magyar Hospice-Palliatív Egyesület
 • Nemzeti Stroke Liga
 • Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság
 • Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete
 • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
 • Magyar Gyermekonkológiai Hálózat
 • Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai És Intenzív Terápiás Klinika
 • Aneszteziológiai És Intenzívterápiás Szakmai Kollégium Tagozat

Sajtónyilatkozat, 2024. február 5.

Őszintén a szondatáplásról  minden korosztálynak

Mindannyiunk számára természetes, hogy gondoskodjunk szeretteink megfelelő étkezéséről, táplálásról. Méginkább érezzük a táplálás fontosságát betegség esetén. Ilyenkor első kérdésünk: “Mit főzzek? Mit ennél szívesen?” Az ösztöneink helyesen súgják, hogy betegség esetén a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.

De mi történik akkor, ha a beteg képtelen elegendőt enni vagy állapotából adódóan teljesen képtelen a táplálkozásra?

Jelenleg Magyarországon évente mintegy 1.500 beteg részesül otthoni szondatáplálásban a Nutricia Otthonápoló Szolgálat által, akik között vannak gyermekek, felnőttek és idősek is. Mi a közös bennük?

 • A szondán keresztüli táplálást orvosuk rendelte el, hogy ezáltal biztosítható legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel.
 • Állapotuk lehetővé tette a kórházból való hazabocsátást, így otthonukban, szeretteik körében élhetik mindennapjaikat.
 • A hazabocsátást követően – szakorvosi javaslat alapján – felvették a kapcsolatot a szondatáplálásra szakosodott Nutricia Otthonápoló Szolgálattal, amelynek a területileg illetékes ápolója segíti a szondatálálás és a szonda gondozásának helyes elsajátítását, annak elfogadását és a mindennapi gyakorlatba való illesztését.

Fontos tudni, hogy a szondatáplálás könnyen megtanulható, és amennyiben a beteg állapota azt lehetővé teszi, mellette teljesértékű élet élhető. Ennek ellenére teljesen természetes, hogy a szondatáplálás hallatára a betegek és hozzátartozók elsőre megijednek.

Hogyan válik a kezdeti félelem és elutasítés elfogadássá és hálává?

A Nutricia Global 2022 októberben szondatáplált betegek és hozzátartozóik körében végzett felmérése rámutatott arra, hogy a szondatáplálás említése kezdetben negatív előítéleteket, kezdeti elutasítást és szorongást eredményez, amit elsősorban az önállóság elvesztésétől való félelem vált ki. A betegek nem tudják, hogy mit is jelent a szondatáplálás és hogy mit várhatnak tőle. Továbbá félnek attól, hogy ez már egy visszafordíthatatlan állapot, amiből nincs visszaút. Idővel azonban, ahogy a szondatáplálás a mindennapi rutin részévé válik, a kezdeti negatív érzéseket fokozatosan váltja fel a jobb közérzetből és erőnlétből fakadó megkönnyebbülés, elfogadás és hála.

Beszéljünk őszintén a szondatáplálásról!

A szondatáplálással kapcsolatos ismeretterjesztést segíti elő évről-évre a Szondatáplálás hete, ami hagyományosan minden évben február első hetére esik. Az idei évben a Nutricia támogatásával számos közérhető, és több korosztályt is megszólító tartalom jelent meg, amelyek közelebb hozzák és elmagyarazzák a szondatáplálás célját és sok esetben életmentő gyakorlatát a mindennapokban.

Rövid kisfilm a szondatáplálásról – a nagyközönségnek

Az alábbi kisfilm röviden és közérhetően ad választ az alábbi, gyakran felmerülő kérdésekre:

 • Mikor rendel el az orvos táplálásterápiát illetve szondatáplálást?
 • Hogyan történik a szondatáplálás?
 • Hogyan valósítható meg a szondatáplálás beteg otthonában?

Szondamese – a legkisebbeknek

Az óvodás és kisiskolás korosztályt szólítja meg a Nutricia támogatásával megjelent hiánypótló Szondamese c. kiadvány, ami segíti a szülőket abban, hogy gyermekükkel őszintén és természetesen beszélgethessenek a szondatáplálásról.

A mesekönyv egy jó eszköz arra az esetre, ha a gyermek szondatáplálásra szorul, de egyúttal segíti a szondatáplálás elfogadottságának növelését azokban az esetekben is, amikor gyermekünk a családban vagy a tágabb közösségében szondatáplált társával találkozik.

Anna instagram oldala – fiataloknak és fiatal felnőtteknek

Anna huszonéves szondatápláltként teljes életet él: sportol, tanul, dolgozol, utazik és sok időt tölt barátaival. Küldetésének tekinti a szondatáplálás előtt állók bátorítását és támogatását, aminek céljából idén elindította Instagram oldalát is. Ismerjétek meg Anna történetét és kövessétek Instagram oldalát a mindennapjairól.

 


A szondatápláltak mellett az év minden napján

A Nutricia elkötelezett a szondatáplált betegek mellett, és küldetésének tekinti a szondatáplálásról szóló hiteles tájékoztatást és a szondatáplált betegek és hozzátartozóik szakmai támogatását.
Amennyiben szondatáplálással bocsátják haza Önt vagy hozzátartozóját a kórházból, vegye igénybe az idén 25 éves Nutricia Otthonápoló Szolgálat szolgátatásait az ország bármely területén, térítésmentesen. 

Nutricia Otthonápoló Szolgálat
Ingyenes telefonszámunk: 06 80 223 223
tanacsadas@nutricia.hu 
Bővebben a szondatáplálásról: szondataplalas.hu

Korábbi évek Szondatáplálás hete sajtónyilatkozatok:

2023. évi sajtónyilatkozat: Életet menthet, életminőséget javíthat a szondatáplálás

Életet menthet, életminőséget javíthat
a szondatáplálás
 

Miközben a táplálkozás biztosítja az élethez alapvetően szükséges energiát, csak Európában mintegy 33 millió ember küzd a betegséggel összefüggő alultápláltság problémájával (1). Sokuk számára egy-egy adott időszakban illetve egészségi állapotban a táplálásterápia, és ezen belül a szondatáplálás jelenti az életminőség-javulás esélyét. Az idén február 6-án kezdődő Szondatáplálás hete az információhiányból fakadó előítéletek feloldására, a témával kapcsolatos ismereteink bővítésére is alkalmat ad. 

Táplálkozás és táplálás: az élethez kapcsol 

Egészségügyi állapotunk szorosan összefügg a szervezetbe jutó táplálék minőségével és mennyiségével.  Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek lekűzdéséhez, a regeneráción átvezető teljes felépüléshez, megfelelő tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek. 

Sajnos, azonban nagyon sok betegség velejárója a táplálékbeviteli nehézségekből adódó alultápláltság: a probléma Európában mintegy 33 millió embert sújt (1). Az érintettek számára a táplálásterápia orvosi elrendelése biztosíthatja az életminőség javításának lehetőségét, a kórházi tartózkodás helyett a megszokott otthoni, családi környezetben történő felépülést. 

A megfelelő táplálás és tápláltság nemcsak egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.. (2,3)

Táplálás és gondoskodás másként 

Ősidők óta tisztában vagyunk vele, hogy a beteg embert a felépülés érdekében táplálni kell. Ösztöneinkből fakad az “egyél legalább néhány kanál levest” hozzáállás éppúgy, mint az aggodalom, ha egy családtagnál a nátha átmenetileg az étvágyat is lecsökkenti. Komolyabb betegség esetén a tápanyagbevitel és a gyógyulás összefüggése még szorosabb lehet. Különösen olyan helyzetekben, amikor – bár a tápanyagszükséglet megnő – az egészségi állapot hetekre, hónapokra megnehezíti a megfelelő táplálkozást.

Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon étkezzen, vagy elegendő ételt elfogyasszon, más megoldást kell keresni. Ilyen esetben az orvos a kezelés részeként speciális táplálásterápiát rendel el. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek (tápszerek) ugyanis tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, amelyekre a betegeknek szükségük van 

Súlyosabb állapotokban, például agyvérzés (stroke) vagy daganatos betegség esetén a páciens képtelen lehet a nyelésre. Ilyenkor a szondatáplálás a megoldás. Szondatáplálás során a beteg gyomrába egy vékony, puha szilikoncsövet vezetnek le, amelyen keresztül biztonságosan és kontrolláltan vihető be a speciális táplálék, amely kis térfogatban és optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat és energiát.   

Kezdeti ellenérzések után könnyebbé váló mindennapok 

Az otthonukban szondatáplált betegnek komplex segítségre van szüksége. Ennek biztosítására jött létre 24 évvel ezelőtt az országos lefedettségű Nutricia Otthonápoló Szolgálat.  A szakápolás a Nutricia térítésmentes szolgáltatása, melyet minden szondatáplált beteg részére biztosít. Az ellátást akkor is igénybe veheti a beteg, ha más otthonápoló szolgálat is gondozza, vagy hospice ellátásban részesül. 

Évente 1500 körüli az új felnőtt betegek száma, akik mellett körülbelül 120 gyermek is bekapcsolódik az ellátásba. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolói csapat évente közel 6000 vizitet teljesít a betegek otthonában. Az ellátott betegek nyelési zavarainak hátterében főként daganatos, idegrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedések állnak. A változatos betegségtípusok kapcsán magas színvonalú szakmai kapcsolatot ápolnak az ország csaknem összes kórházával, klinikájával. 

A beteg hazaérkezéskor sokszor aggódva várja otthonápolónkat, hiszen még bizonytalannak érzi a tudását a szondatápláláshoz. Ezeket az érzéseket a betegeink nagy részénél már az első vizit ideje alatt sikerül oldanunk, amit a 2021-es felmérésünk is megerősít. (4) Szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a szondatáplált betegeket a családok, barátok, közösségek ne félelemmel és sajnálattal közelítsék meg, hanem úgy tekintsenek a szondára, mint egy támogató, életminőséget javító, rehabilitációt elősegítő eszközre, ami segít átvészelni a betegség súlyos időszakát, vagy képes akár egy életen át támogatást nyújtani
Koczó Anita, a NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat vezetője 

Hivatkozások:

 1. Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition – a major health problem in Europe. Nutr Hosp 2009; 24(3): 368-70. 
 2. The economic costs of disease related malnutrition” Freijer, Karen et al. (Clinical Nutrition, Volume 32, Issue 1, 136 – 141) https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(12)00132-X/fulltext  
 3. The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review” Khalatbari-Soltani, Saman et al. (Clinical Nutrition ESPEN, Volume 10, Issue 3, e89 – e94) https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(15)00097-2/pdf 
 4. Nutricia Otthonápoló Szolgálat 2021. évi betegelégedettségi felmérései alapján:
  A megkérdezettek 96%-a erősítette meg, hogy az otthonápoló segítsége után biztonságosan tudja magát vagy hozzátartozóját táplálni, továbbá közel 90%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a szondatáplálás megkezdése óta javult az általános állapotuk, közérzetük.

2022. évi sajtónyilatkozat: Teljes élet szondával

Teljes élet a szondával

Idén február 07. és 11. között kerül sor a Szondatáplálás Hetére. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplált betegekre, és hogy közérthetően adjon tájékoztatást a szondatáplálás életmentő és életeket megváltoztató pozitív hatásairól.

Minden korosztályban számos élethelyzet adódhat, amikor szükségessé válik az alkalmazása, mégis keveset tudunk róla. Mi is az a szondatáplálás? Kik szorulnak rá? És mi történik azokkal, akik kikerülnek a kórházi ápolásból?

Mi az a szondatáplálás?

Szondatáplálás akkor válik szükségessé, amikor a beteg szájon keresztül nem képes, vagy betegsége, állapota nem engedi meg, hogy annyit tudjon táplálkozni, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű energiához, tápanyaghoz és folyadékhoz jusson. Szerencsére az orvostudomány ebben az esetben is tud segíteni a betegnek.

Az orvos ilyenkor egy vékony, puha csövet – szondát – vezet a beteg gyomrába vagy a vékonybelébe, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg folyékony állagú táplálékkal „táplálható” legyen. Az orvosok ezt a kezelést táplálóeszközzel történő táplálásterápiának, a folyékony állagú táplálékot pedig szondatápszernek* hívják.

A szondatáplálás nem jelent egyet a hosszú, kórházban leélt napokkal, hónapokkal. Rengeteg beteg él teljes, jó életminőségű életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően.

Az otthoni kényelem és a család közelsége nagyban hozzájárulhat a teljes rehabilitációhoz, gyógyuláshoz. A betegek otthonában elvégzett szondatáplálás a kórházak leterheltségét is csökkenti, lerövidíti a kórházban töltött napok számát, csökkenti a kórházi szövődményeket és költségeket.” – nyilatkozta a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) Elnöke, Dr. Sahin Péter, belgyógyász-gasztroenterológus.

Kik szorulnak szondatáplálásra?

A szondatáplálás egyaránt használatos a gyermekek és a felnőttek körében. Számos olyan betegség és élethelyzet adódhat, amikor egy beteg szondatáplálásra szorul rövidebb (1-2 hét, esetleg hónap) vagy hosszabb (>2 hónap) ideig. Mivel több betegségnél is indokolt lehet, így a táplálásterápiának, és ezen belül a szondatáplálásnak nincs korhatára.

Egyaránt lehet szondatáplált egy születési rendellenességgel született kisgyermek, egy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből felépülő felnőtt vagy egy rákos betegségben szenvedő időskorú is. Számukra a táplálásterápia létfontosságú lehet, hiszen az időben megkezdett klinikai táplálás jelentősen javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát, lerövidítve ezzel a lábadozás időszakát, és felgyorsítva a gyógyulást. A klinikai táplálás az esetek nagy részében nem korlátozódik ugyanakkor az intézeti ellátás időszakára.

„Nagyon örülünk, hogy ezen a héten figyelem irányul erre a sokakat érintő, sokak számára riasztó és sok tévhittel övezett témára! Érintett szülőkként mi is tele voltunk félelemmel és bizonytalansággal, mielőtt végül a fiunknál rászántuk magunkat a beavatkozásra. Nálunk a szonda kész megváltás volt – neki is, nekünk is.

Azóta kisfiúnk kigömbölyödött, vidám és életerős lett, és nem utolsósorban imádja az ízeket. Lelkesen és ügyesen kóstol ételeket, mivel már nem az életéért kell ennie, hanem az élvezetért. Ez tényleg ajándék!” – mondta el Kovács-Csiznier Andrea, a gyermekek otthonápolásáért létrejött Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület vezetője.

Táplálás a kórházi falakon kívül

Optimális esetben a táplálás már a kezelés vagy a tervezett műtét előtt megkezdődik, majd folytatódik a rehabilitáció időszakában és a beteg otthonában is. Ugyanakkor a betegnek és családjának komplex segítségre van szükségük a hazatérés után, hiszen a szakszerűtlen kivitelezés akár komoly szövődményekkel is járhat. A betegek otthonában a szondatáplálás támogatását és felügyeletét vállalta magára a közel 25 éve működő Nutricia Otthonápoló Szolgálat, Magyarország egyetlen, szondatáplálásra szakosodott szervezete. A Szolgálat képzett ápolói a kórházi körülmények között elkezdett szakszerű táplálást a beteg otthonában folytatják.

Az egyedülálló és hiánypótló táplálásterápiára specializálódott ápolói szolgáltatásunk minden szondatáplált gyermeknek és felnőttnek térítésmentesen biztosítja az ellátást. 2001-ben, a szolgáltatás működésének elején csak 280, a tavalyi évben már közel 1600 táplálási problémával küzdő emberen, és az őket körülvevő családon tudtunk segíteni az Otthonápoló Szolgálat keretein belül” – nyilatkozta Koczó Anita, a Nutricia Otthonápoló Szolgálat vezetője.

A Szondatáplált Betegek Hete

2022-ben 12. alkalommal kerül sor a Szondatáplálás Hetére, február 7. és 11. között. A hét és a nemzetközi kezdeményezés célja, hogy edukatív és közérthető információkat nyújtson mindenki számára a szondatáplált betegek életéről, illetve felhívja a figyelmet a szondatáplálás előnyeire.

„Fontosnak tartjuk, hogy vezető szakmai orvosi társaságok és civil szervezetek értékes ismertető tevékenysége révén – e hét alkalmából is – minél többekhez jusson el szakmai, ugyanakkor közérthető információ a szondatáplálásról, hiszen a kezelés segítségével rengeteg beteg idős, felnőtt és kisgyermek tud fejlődni és akár gyorsabban felépülni. Sőt, a szondatáplált betegek között számos akad, aki akár teljes életet tud élni családjuk körében ennek az orvosi vívmánynak köszönhetően, a kórházi falakon kívül is.” – mondta Flamm Attila, a Danone Magyarország Kft. Felnőtt Tápszer Üzletág vezetője.

*A szondatápszerek hivatalos megnevezése: tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű, fogyasztásra kész, szondatáplálásra alkalmas speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer.

Szondatáplálásról szóló animáció

Mesekönyv óvodásoknak

Ajánlom ezt a kiadványt olyan óvodás kisgyermekeknek, akiknek valamilyen betegség folytán szondatáplálásra van szükségük.

A füzet segít megérteni, hogy minden élőlénynek – így vagy úgy – táplálékot kell magához vennie. Az enni nem tudó kisgyereknek tud ebben segíteni a szondatáplálás.

Ennek pontos részleteit egyénre szabottan orvos tudja majd elmagyarazni a gyerekeknek. Javaslom, hogy ezt mindenképpen kérjék a szülők kezelőorvosuktól gyermekeiknek!

Damó Eszter, gyógypedagógus
klinikai gyerekszakpszichológus

Anna Instagram oldala

 

Tények a szondatáplálásról

A támogató szakmai szerveztek nyilatkozatai

INTENZÍV TERÁPIA

„Az intenzív osztályos ellátás során kifejezetten fókuszba kerül a mesterséges táplálás, mely szerves része annak a szervtámogató kezelési „csomagnak”, amivel igyekszünk a kritikus állapotú betegek túlését javítani, felépülésüket gyorsítani. Amennyiben egy beteg 48 óránál hosszabb ideig tartó intenzív terápiás ellátást igényel, az már önmagában is a malnutríció magas rizikóját hordozza magában, melyet tovább növelnek az alap és a társbetegségek súlyosságából adódó anyagcsere változások. A heterogén intenzív osztályos populációnál nehéz általános szabályt mondani, fő irányelvek, hogy 24-48 órán belül megkezdődjék
az enterális táplálás és a fokozatosság elvét követve a moderált energia- és magas fehérjebeviteli célértéket a beteg a 3-5. napra elérje. Fontos tisztában lenni azonban azzal is, hogy a betegség kimenetelét és a rehabilitáció hatékonyságát nem csak az ITO-n végzett mesterséges táplálási stratégia fogja meghatározni, hanem az is, hogy az ITO-ról történt kiadást követően, a fogadó osztályon milyen gondot fordítanak a beteg tápláltsági állapotának ellenőrzésére és a beteg igényeihez igazított táplálásra
.”

Prof. Dr. Molnár Zsolt, Klinika igazgató, Tanszékvezető, Elnök
Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, Semmelweies Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék,
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium és Tagozat

SZONDATÁPLÁLÁS – A GASZTROENTEROLÓGIA SZEMÉVEL„Már több mind 20 éves gyakorlattal rendelkezem a szondaeszközök lehelyezésével és a betegek gondozásával kapcsolatosan. Annak ellenére, hogy a gastricus és a jejunalis tápláláshoz szükséges eszközök hazánkban elérhetőek, még mindig vannak kollégák, akik túl későn, súlyos malnutríciós állapotban küldik hozzám a betegeket szondabehelyezésre. A kórházból hazabocsájtott betegeimet mindig a szondatáplálásra szakosodott otthonápolási szolgálathoz irányítom, mivel évek óta magas színvonalú ellátást biztosítanak a páciensek szám
ára. A szondatáplálás elengedhetetlen eszközeinek egy része, 2022.május.01-től 98%-os NEAK támogatottsággal elérhetőek.”

Dr. Sahin Péter, gasztroenterológus
Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke

„Mivel SZÍVÜGYEM A TÁPLÁLÁS, ezért minden fórumot megragadok arra, hogy hangsúlyozzam, hogy a kóros tápláltsági állapotok mennyre rontják a betegségek kimenetelét, és felhívjam a figyelmet arra, hogy a kóros tápláltsági állapotok klinikai táplálással történő kezelése szignifikánsan javítja az alapkezelés hatékonyságát és csökkenti a szövődményeket.

Betegség esetén kifejezetten fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. A nem megfelelő tápláltsági állapot ronthatja a gyógyulás esélyét műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait. Mindezek a kedvezőtlen hatások egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség mind-mind komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit

A szondatáplálás alkalmazásánál maximálisan támogatom a preventív intervenciót, azaz ne várjuk meg, amíg a beteg súlyosan alultáplált állapotba kerül, hanem időben rendeljük el a beavatkozást pl. fej-nyak sebészeti tumoroknál, már az antitumor kezelés megkezdésekor javaslom az enterális táplálás megkezdését.”

Dr. Schafer Eszter, gasztroenterológus
Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Vezetőségi Tagja

„Egy beteg gyermek gyógyulásához sok minden hozzájárul: fontos az időben és precízen felállított diagnózis, a megfelelő gyógyszeres kezelés kiválasztása és óriási szerepe van a megfelelő táplálásnak is. A betegségekhez gyakran társuló malnutríció rontja és késlelteti a gyógyulás esélyét, megfelelő tápláltsági állapot esetén kevesebb a szövődmény, javulnak az életkilátások.

Gyermekek esetén nem csak a testsúly megtartása, hanem a gyarapodás elérése is a céljaink között szerepel: a megfelelő szomatikus, mentális fejlődéshez tápanyagok és energia szükséges. Súlyos állapotú betegek esetében gyakran van szükség az eszközös táplálásra is: átmenetei nehezebb szájon keresztüli táplálás áthidalásához nazogasztrikus szondát használunk, tartós táplálási igény esetén gasztrosztóma kerül kialakításra.

Az eszközök használata könnyen elsajátítható, a szülők, gondozók számára általában nem okoz nehézséget. Az eszközös táplálás a szülők számára biztonságot jelent a mindennapokban, az ineffektív táplálással eltöltött felszabadult idő pedig együtt töltött értékes idővé válhat. Mi, gyermek-gasztroenterológusok elkötelezettek vagyunk a táplálásterápia mellett: célunk, hogy a különböző szakterületeken dolgozó kollégák, a szülők és a betegek is megismerjék az ebben rejlő lehetőségeket és bátran éljenek velük!

Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság Vezetősége

SZONDATÁPLÁLÁS – NEUROLÓGIAI KÓRKÉPEKNÉL 

„A stroke világszerte nagy gyakoriságú betegség, mely a modern kezelés mellett is magas mortalitású és a rokkantság vezető okainak egyike. Az agyi érkatasztrófa után a malnutritio előfordulása 8,2% – 49,0% (cukorbetegség esetén 58-71%), a sarcopeniaé 50-53,5%, a dysphagiaé 24,3-52,6%. Ezen szövődmények következtében rosszabb a gyógyhajlam, hosszabb a kórházi kezelés, nagyobb az antibiotikum felhasználás, magasabb a mortalitas. Az aspiratios tüdőgyulladás esélye körükben 12-szeres. Ezért fontos a nyelészavar időben történő felismerése, szűrése. Ezt követően pedig a táplálásterápia megtervezésére kerül sor. Ennek része a döntés a szondatáplálásról. Ettől válik a szondatáplálás időben történő bevezetése a stroke kimenetelének fontos maghatározójává.”

Dr. Folyovich András PhD, neurológus
Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság és a Stroke Liga elnöke

 „A neurológiai kórképeknél (pl. amyotrophic lateral sclerosis, Parkinson’s betegség, stroke, multiplex sclerosis) a diszfágia gyakorisága igen magas. A diszfágiával kapcsolatosan fontos megemlíteni, hogy az intenzív osztályos ellátásra szoruló és mechanikailag lélegeztetett betegeknél a gépi lélegeztetés abbahagyását követően a diszfágia előfordulása szintén igen magas 70-80% (függetlenül az elsődleges betegségektől). Ezért a Neurológiai szakmai kollégium felhívja a figyelmet a neurológiai kórképekkel és az intenzív osztályról távozó betegekkel kapcsolatosan a diszfágia szűrés és a súlyosság felmérésének fontosságára, közepes diszfágia esetén a textúra módosított diéta elrendelésére és a súlyos diszfágia esetén pedig a szondatáplálás mielőbbi elkezdésére és szakszerű kivitelezésre.”

Dr. Óváry Csaba PhD, neurológus
Neurológia szakmai kollégium elnöke

SZONDATÁPLÁLÁS – ONKOLÓGIA BETEGEKNÉL

A szondatáplálás alapvető jelentőségű a rosszindulatú betegségben szenvedő gyermekek ellátásában. A daganatellenes terápia rengeteg mellékhatása (hányinger, hányás, nyálkahártya károsodás) miatt a gyermekek nem tudnak enni. A katabolizmus mérséklése, a bélnyálkahártya integritásának fenntartása elsőrendű szempont az eredményes kezelésben. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat központjaiban működő táplálási teamek ezért folyamatosan ellenőrzik a gyermekek táplálhatóságát és étkezési hajlandóságát. Így a szondatáplálás időben elkezdődhet, megelőzhető az alultápláltság és növelhető a betegek fizikai és lelki ereje a terápia sikeres továbbviteléhez, a végleges gyógyulásért.

dr habil Kriván Gergely
a Magyar Gyermekonkológia Hálózat elnöke

 „Nagyon sok életet rövidítő vagy életet veszélyeztető betegség (daganatos betegségek, súlyos immunkórképek, idegrendszeri betegségek) a beteget a malnutricióba kényszeríti, és dietetikai kihívásokkal jár. A táplálásnak már a palliatív ellátás korai fázisában nagy szerepe van, mert nem csak élettani igénye a szervezetnek, de pszichológiai, spirituális, szociális és kulturális jelentőséggel is bír. Nem csak a beteg, de a családtagok, gondviselők szempontjából is fontos és jelentőséget ad az együtt töltött időnek és javíthatja az életminőséget. A szakszerű táplálást, kiegészítve a mesterséges táplálások teljes tárházával akár az élet végéig folytathatjuk, figyelemben tartva mindig a kérdést: mi a legjobb a beteg számára?”

Dr. Benyó Gábor, Onkológus, Palliativ orvos
Magyar Hospice-Palliatív Egyesület Alelnöke és a Hospice és Palliatív Ellátás Szakmai Kollégiumi Tagozat Titkára

GERIÁTRIA

„Az idős, esendő, malnutríciós, szarkopéniás, a szokványos szájon át történő táplálkozásra már képtelen geriátriai betegeknél az időben megkezdett és a szakszerűen kivitelezett szondatáplálás kulcsfontosságú a szarkopénia súlyosbodása és az immobilizáció megelőzése, mérséklése érdekében. A kórházból akár hamarabb is történhet a hazabocsájtás, ha elérhetők olyan szondatáplálára szakosodott ápolók, akik a beteget és a hozzátartozót megtanítják a szondatáplálás szakszerű, higiénikus kivitelezésére, a szövődmények elkerülésérére.”

Prof. Dr. Székács Béla, geriáter szakorvos
Magyar Gerontológia és Geriátriai Társaság elnöke

REHABILITÁCIÓ

 „A nemzetközi statisztikák szerint Magyarországon a daganatos betegekhez képest kiugróan alacsony az enterális szondatáplálás aránya a súlyos neurológiai kórképekben (stroke, agy- és magas nyaki gerincvelősérülés, autoimmun betegségek stb.). E nagyszámú betegcsoport tagjai az akut ellátás napjai után sokszor hónapokat töltenek rehabilitációs osztályokon, így itt, illetve utána a háziorvosi gondozás során kell e téren fejlesztést megvalósítani.

A diszfágia prevalenciájában növekedés figyelhető meg a rehabilitációs kezelésekre átvett betegek körében az utóbbi években (neurogén, traumás eredetű, tartós gépi lélegeztetést követő tracheosztómával rendelkező betegek), amely részben a korai rehabilitációs tendencia előtérbe kerülésével is magyarázható. A sokszor nagy fizikai megterhelést jelentő terápiát támogató tápanyagszükségletek fedezése a – megváltozott anyagcserefolyamatok és nyelészavar együttes fennállása esetén – kizárólagos per os táplálással nehezen kivitelezhető, vagy nem megoldható. A megfelelő táplálásterápia kialakítása (szükség esetén enterális úton) elengedhetetlen a zsírmentes testtömeg optimalizálásához, ami strukturális szerepén kívül a különböző enzimek, hormonok megfelelő működésében is részt vesz.

A súlyos központi idegrendszeri sérültek multiprofesszionális menedzsmentje kiemelkedően fontos, mert a rehabilitáció célja a maximális funkcióképesség elérése a megmaradt képességekhez mérten. Ezáltal a rehabilitáció részeként kiemelkedő szerepe van a szondatáplálás megvalósításának, továbbá a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a betegek hazabocsátása után az otthoni enterális táplálás biztosítása.

Dr. Cserháti Péter PHD, Elnök
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaság

 „Első hallásra a szondatáplálás lehetősége riasztó lehet mind a beteg, mind pedig a hozzátartozók számára. Ez azonban elsősorban az ismerethiányból adódik. A jó gyakorlatok bemutatása azonban mindig segít a meggyőzésben. Megfelelő tápláltsági szint biztosítása mellett marad  idő és energia  fejlesztő terápiák,  a  rehabilitációs ellátásra, a családi közös élményekre, mert nem az egész nap az étkezések körül forog.

Fontosnak tartjuk, hogy az orvosok és ápolók rendszeresen ellenőrizzék a betegek tápláltságát, és időben, az irányelvek szerint segítsék a megfelelő táplálást. A szondatáplálás egy igazi csapatmunka, aminek szerves részét képezi a beteg is. A szondatáplálás segítségével több idő jut a családra, a pihenésre, az egyéb terápiákra valamint visszaadható az evés öröme a gyerekeknek.”

Dr. Csohány Ágnes, Gyermekrehabilitációs szakorvos
Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekció titkára
(MRE Bethesda Gyermekkórház, Gyermekneurológiai és Rehabilitációs Osztály)

HÁZIORVOSLÁS

A háziorvosi praxisban nagyon fontos a kóros tápláltsági állapotú betegek kiszűrése, az intervenció időbeli elindítása, majd a változások követése, mivel a malnutríció rontja a betegségek kimenetelét és növeli a háziorvosi vizetek, a gyógyszerfelírások és a kórházi felvételek gyakoriságát.

A szűrés fontosságát mutatja, hogy 2021-ben bekerült a praxisközösségekben elszámolható szakmai tevékenységi listába (4 ponttal) malnutríció szűrés mind a gyerekek, mind a felnőttekre vonatkozóan. A napi gyakorlatot tekintve, egyenlőre azon esetek száma gyakoribb, hogy a szakorvos indítja a táplálásterápiát és a háziorvos pedig folytatja a kezelést, de az elmúlt éveket megnézve egyre több és több azon esetek száma, amikor a háziorvos saját hatáskörében indítja el a táplálásterápiát.

2022. május 1-től kibővült a háziorvosok kompetenciája a szondatáplált betegek ellátásra vonatkozóan, és 98%-os NEAK támogatottsággal már szakorvosi javaslatra után írhatnak PUR szondát és enterális táplálórendszerekhez szükséges eszközöket: táplálófecskendőt, gastrotubust, szerelékeket és táplálópumpát.”

Dr. Békássy Szabolcs
Háziorvosok Online Szervezete

DIETETIKA ÉS ÁPOLÁSTAN

„A dietetikus a szondatáplált betegeket kezelő team nélkülözhetetlen tagja. A 2020. EüK. 14. számú EMMI szakmai irányelv foglalja össze a terápiás/klinikai dietetikus tevékenységét az alap- és a szakellátásban. A dietetikus részt vesz a szondatáplált betegek részletes tápláltsági állapot felmérésében, az egyéni energia- és tápanyagszükséglet kiszámításában, segít az orvosnak a személyre szabott speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek kiválasztásában, a táplálásterápia felépítésben, a hatékonyság követésében, emellett a betegeket is támogatja a szondatáplálásról normál táplálkozásra történő visszaállításban. A dietetikai tevékenység táplálásterápiás jelentőségét meggyőző klinikai és egészség-gazdasági evidenciák igazolják.”

Szűcs Zsuzsanna dietetikus
okleveles táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke

„Kórházi ellátás során a súlyos állapotú betegeknél előfordulhat, amikor malnutríció elkerülése végett, akár kizárólagos, akár kiegészítő táplálásként szükséges lehet, hogy gyárilag előállított tápszerekkel történjen a betegek ellátása. A készítmények, mind a szondatápszerek, mind az iható tápszerek betegség-specifikusan tartalmazzák a megfelelő energiamennyiséget és a szükséges tápanyagokat optimálisan előbontott és csíramentes állapotban.

A tápszerek alkalmazása a kézzel készített szondatápokkal ellentétben hozzájárul az ápolási idő lerövidüléséhez, így a költségcsökkentéshez, valamint a betegek mielőbbi gyógyulásához.

Kónya Anikó
Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke

Médiamegjelenések

                                     

                   

Beszélgetés Dr. Folyovich András neurológus, pszichiáter főorvossal a szondatáplálásról 1. rész

Almárium, 2024.02.20. 20:28 perctől

Beszélgetés Dr. Folyovich András neurológus, pszichiáter főorvossal a szondatáplálásról  2. rész

Almárium, 2024.02.20. 00:45 perctől

Szondatáplálás a közösségi oldalakon

Ossza meg velünk szondatáplálással kapcsolatos személyes történetét!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Adatkezelési nyilatkozat*
A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

KÜLFÖLDI ESEMÉNYEK és HASZNOS LINKEK A SZONDATÁPLÁLÁSRÓL

Szondatáplálásra szakosodott otthonápoló szolgálatunk immáron 25 éve az ország teljes területén, térítésmentesen áll a szondatáplált betegek mellett.

Nutricia Otthonápoló Szolgálat
06 80 223 223

 ingyenesen hívható, munkanapokon 9-16 óráig.

Mit kínál a Nutricia Otthonápoló Szolgálat?

20+ év tapasztalat - szakképzett nővérek

Térítésmentes szolgáltatás

ISO minősítés

ÁNTSZ engedély

Magyarország teljes területén

Személyes történetek

„Anna vagyok, 24 éves. Amikor megtudtam, hogy tápszondára van szükségem, a feje tetejére fordult a világ. Féltem az egésztől… Hogyan lesz így normális életem, családom, hogy fogok így dolgozni, utazni, sportolni? Rengeteg minden felmerült bennem, de az nem, hogy pár év múlva majd pont ennek köszönhetően lesz egy csodás életem.”

Ismerd meg Anna történetét!

 

„Édesapám idén nyáron agyvérzést kapott. Jobb oldalát érintette, féloldali bénulással és aphaziával (beszédközpont bénulása), zavartsággal szállították kórházba. Sürgősségi műtét és kezelés után 4 hétig feküdt kórházban, majd hazaadták. Itthon édesapám sztrájkot hirdetett, nem volt hajlandó se inni, se enni. 4 nap elteltével és pár infúzió lecsöpögtetéssel rájöttünk, hogy ez csak rosszabbra fordulhat, nem jut elég energiához, tápanyaghoz. Saját fehérjetartalékát élte fel, és ez a fizikai, mentális állapotán is egyre jobban megmutatkozott. ” 

Szondatáplálás történet agyvérzés után…

 

Maradt még kérdése a szondatáplálással kapcsolatban?

Tapasztalt dietetikus, táplálási tanácsadó várja hívását munkanapokon 9-16 óráig, az alábbi ingyenesen hívható telefonszámon: 06 80 223 223

Kérdését e-mailben is elküldheti a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.