06 80 223 223

Kérdések és válaszok a szondatáplálásról

Bevezető gondolatok a táplálásról és a szondatáplálásról

A naponta magunkhoz vett táplálékkal életfontosságú tápanyagokkal látjuk el szervezetünket. Bizonyos betegségek azonban megnehezítik a megfelelő tápanyagbevitelt, tápanyagfelvételt. Kezelőorvosa ezért rendelte el Önnek vagy hozzátartozójának a szondatáplálást, amely a megfelelően kiválasztott szondatápszerrel és táplálást segítő eszközökkel valósulhat meg.

Honlapunk szondatáplált betegeknek és hozzátartozóiknak szól. Célunk, hogy a gyakorlati ismeretek átadásával segítséget nyújtsunk a szondatáplálás és -gondozás mindennapi kérdéseiben, valamint hogy bemutassuk a Nutricia Otthonápoló Szolgálat szolgáltatásait.

Valószínűleg teljesen új lehet Önnek szondán keresztül táplálkozni/táplálni, így érthető, hogy kérdései vannak, és bizonytalannak érzi magát. A leggyakrabban felmerült kérdéseket és válaszokat az alábbiakban gyűjtöttök össze. Amennyiben további kérdése merülne fel, keresse bizalommal a Nutricia Tanácsadás szolgálatot, ahol 9-16 óra között ingyenesen hívható telefonszámon, vagy e-mailen keresztül kaphat választ kérdésére, vagy keresse a területileg illetékes otthonápolónkat.

A Nutricia szakértő csapata

A szülő és gyermeke közt fennálló különleges kapcsolatnak a születés pillanatától fogva kiemelkedő fontosságú, alapvető része a táplálás és a táplálkozás. Amikor gyermekét táplálja, egyben arról is gondoskodik, hogy erős, feltétel nélküli kötődés és bensőséges kapcsolat alakuljon ki kettejük között.

Minden szülőben él a gyermeke egészségével kapcsolatban érzett természetes aggodalom. Nehéz megélni azt, ha a gyermeknek gondjai vannak az evéssel (pl. nyelési nehézség, rágási problémák). Szintén nehéz az elégtelen táplálkozás okozta fejlődési elmaradással szembesülni. E problémák egyik megoldása az átmeneti vagy tartós szondatáplálás lehet. Szülőként ilyen esetekben mély érzéseket élhet át. Ugyancsak elbizonytalanodhat, akár akkor is, ha gyermeke a közelmúltban kapott szondát. Gyakori érzés a félelem a jövővel kapcsolatban. A jó hír az, hogy sok szülő a későbbiekben arról számol be, megkönnyebbülést jelent számára az a tudat, hogy jól döntött, mert a szondatáplálással megfelelő táplálkozást tud biztosítani gyermekének.

A szondával való együttéléshez időbe telhet az alkalmazkodás. A kezdeti időszakban egyre több gyakorlati kérdés merül majd fel. Ezt a honlapot azért készítettük, hogy Ön mielőbb hiteles információk és a napi praktikus tanácsok birtokába juthasson. Célunk az, hogy a megfelelő támogatás mellett idővel gyermeke szondatáplálásának szakértőjévé váljon, hogy mielőbb megtapasztalhassa a szondatáplálás számos előnyét. Fontos, hogy úgy érezze, bátran megbeszélheti aggodalmát és kérdését a gyermekét kezelő egészségügyi csapattal, orvossal, dietetikussal, otthonápolóval.

A Nutricia szakértő csapata

Gyakori általános kérdések a szondatáplálásról

Mit jelent a táplálásterápia, és mi a szondatáplálás?

A táplálásterápia a táplálás egyik speciális formája, amikor a megszokott étrend helyett speciális gyógyászati célra szánt tápszert fogyasztunk, hogy szervezetünket fontos tápanyagokkal lássuk el. Szondatáplálásra akkor van szükség, amikor Ön nem tud elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot magához venni.

Szondatáplálás során táplálóeszközön keresztül, folyékony formában juttatjuk a megfelelő tápanyagokat a szervezetbe. A szondatáplálással bevitt tápanyagok hasonlóak, mint amelyek a normál élelmiszerekben találhatóak. Tartalmazzák az Ön napi szükségletére kiszámolt szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet. A kezelőorvosa fogja kiválasztani, hogy az Ön esetében melyik a megfelelő szondatápszer.

“Miért van szükségem szondatáplálásra és mit jelent ez pontosan?”

Önnek (vagy családtagjának ) azért szükséges a szondatáplálás, mert szájon keresztül nem tud megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot bevinni, vagy nem tud nyelni, esetleg nyelési nehézségei vannak.

A szondatáplálással bejuttatott tápanyagoknak köszönhetően Ön idővel erősebbnek fogja magát érezni, gyorsabban fog felépülni és több energiája lesz olyan tevékenységekre is, amelyeket szívesen végez. A szondatáplálás valódi változást eredményez az életminőségében!

A szondatáplálás először félelmet kelthet Önben, de mi támogatni fogjuk ezen nehéz időszak alatt is, hogy életminőségében minél nagyobb mértékű javulást észleljen. A tápláló eszköz megléte egyfajta biztonságot jelent az Ön számára abban az esetben is, amikor szájon keresztül nehézséget okoz a táplálkozás.

“Hogyan történik konkrétan a szondatáplálás?”

Kezelőorvosa Ön számára az állapotának legmegfelelőbb táplálóeszközt választotta. 

A táplálás történhet közvetlen gyomorba vagy vékonybélbe. Rövid távú szondatáplálás esetén az orron keresztül levezetett szondát használjuk, maximum 6 hétig. Ennél hosszabb táplálkozási nehézség esetén a tartós táplálóeszközök használata javasolt: PEG, PEJ és gastrotubus. Állapotának megfelelően elérhetőek Ön számára speciális táplálási lehetőségek is, pl. vékonybélbe vezetett szonda.

A PEG a betegek, az ápolók és a családtagok részére is egy könnyen kezelhető, kényelmes módja a szondatáplálásnak. Előnye, hogy viselete „szinte észrevehetetlen marad” a ruházat alatt.

„A PEG használata és gondozása könnyen elsajátítható volt számomra. Diszkrét viselete megkönnyíti mindennapjaimat.” László, 54

Szakápolónk a személyes vizitek alatt hasznos tanácsokkal segíti majd Önt az otthoni szondatáplás gyakorlati kivitelezésében.

“Mik azok a szondatápszerek* és mennyit kell belőlük fogyasztani?”

A megfelelő szonda behelyezése megoldja az Ön táplálkozási gondjait, de a kívánt gyarapodás csak a mennyiségileg és minőségileg megfelelő tápláléktól várható.

Az eddig megszokott ételeket nem tudja változatlan formában bejuttatni a szondán keresztül, tehát olyan táplálékra van szükség, amely folyékony formában, kis mennyiségben nagy energiát biztosít szervezete számára.

A szondatápszer* tápanyagai

A szondatápszer* tápanyagai nagyrészt természetes élelmiszerekből származnak, mint pl. a tejben található fehérje, vagy olyan növényi forrásokból, mint a borsó vagy szója.
A szondatápszert* úgy állítják össze, hogy minden tápanyagot tartalmazzon, mint pl. fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket. Mindemellett fontos, hogy elegendő mennyiségű szondatápszert* fogyasszunk, mert csak így biztosítható a szükséges kalória- és tápanyagmennyiség.

A napi szondatápszer* szükséglet személyenként eltérő, így mindig egyénileg kell kiszámolni a szükséges mennyiséget.

A táplálékmennyiség, és így a kalóriaszükséglet is az elérni kívánt súlytól, kortól, betegségtől és a mozgás mértékétől függ.

Orvosával történő egyeztetés alapján számítjuk ki az Ön energiaszükségletét. A szükséges energiát többféleképpen tudjuk kiszámolni, és mivel ez mindig csak egy körülbelüli érték, különösen fontos a rendszeres súlykontroll. Felismerve a súlycsökkenést vagy -gyarapodást, a tápszer* mennyiségén is változtatni kell.

A szondatáplálás kezdete nem minden esetben jelenti azt, hogy nem tud szájon keresztül táplálkozni. Lehetőség van rá, hogy a szondatáplálás kiegészítéseként, szájon keresztül is táplálkozzon, amennyiben kezelőorvosa is egyetért ezzel. Javasoljuk, hogy ebben az esetben kérje ki tanácsát!

“Hogyan tudhatom meg, hogy mennyi az energiaszükségletem, amit a táplálkozással fedeznem kell?”

Az Ön egyedi energiaszükségletének kiszámításában a Nutricia Otthonápoló Szolgálat otthonápolója, az Ön orvosával egyeztetve tud segíteni. A teljes napi kalóriaszükségletet befolyásolhatja többek között:

  • a jelenlegi testtömeg, illetve testtömegindex (BMI)
  • az akarattól független testtömegvesztés
  • az életkor
  • a napi fizikai aktivitás mértéke
  • a fennálló betegségből adódó anyagcsere fokozódás.

Általában az energiaigény 30 kcal/kg (azaz 30 kcal energia testtömeg-kilogrammonként).
Alultápláltság esetén (BMI<20 kg/m2) növelhető 35-40 kcal/kg-ra.
Túlsúly esetén (BMI>30 kg/m2) csökkenthető 20-25 kcal/kg-ra.

Hogyan magyarázhatom el a családomnak a szondatáplálást?

A legrosszabb eset az, ha nem mond semmit. Az egyenes beszéd, az őszinteség és az egyszerű nyelvezet használata, amelyet családi körben is megértenek, megkönnyíti a helyzetet. Az emberek sokszor azt hiszik, hogy a szondatáplálás egy vissza nem fordítható állapot, ezért megijednek tőle. Legyen őszinte és nyitott, kérje megértésüket és segítségüket, hogy ők is gyorsabban hozzászokhassanak az új helyzethez.

Lesz-e lehetőség a szondatáplálás mellett társadalmi életet élni?

Amikor már otthon van, és kialakult a napi rutinja, kifejezetten fontos, hogy továbbra is fenntartsa társas kapcsolatait! Meg fogja tapasztalni, hogy a szondatáplálás időbe telik ugyan és kissé korlátozottabbá válhat az élete, de tervezéssel jól be lehet illeszteni a társadalmi életébe.

Előfordulhat, hogy gyakrabban kell otthon maradnia, de ekkor is tarthatja a kapcsolatot barátaival és családjával: például otthoni látogatásokon, telefonhívásokon, illetve a közösségi médián keresztül.

Érdemes ezt az időt arra is felhasználni, hogy új hobbikat és érdeklődési köröket találjon, de mindig ügyeljen arra, hogy legyen elég ideje pihenni, főként, ha fáradtnak érzi magát. Legyen nyitott és őszinte családtagjai és barátai felé, és bízzon benne, hogy megértik az új helyzetet!

Dolgozhatok-e tovább a szondatáplálás mellett?

Sokan vannak, akik a szondatáplálás mellett is folytatják a munkájukat. A hordozható pumpák vagy a bólus (adagokban történő) táplálás segítségével akár útközben is lehetséges a szondatáplálás biztosítása. Beszélje meg kezelőorvosával, hogyan tudja a táplálási rutinját a legoptimálisabban hozzáigazítani a munkavégzéshez.

Mit kell elmondanom a munkatársaimnak?

A legtöbb embernek könnyebb, ha nyíltan beszél a munkatársaival arról, hogy miért van szüksége szondatáplálásra, és hogy hogyan is történik ez valójában. Ha elmagyarázza és megbeszéli ezt a kollégáival, megértőbbek lesznek, ha időnként vissza kell vonulnia a szondatáplálás miatt. Az Ön természetes és nyugodt hozzáállása a szondatápláláshoz rájuk is pozitívan hathat!

Mennyire lehetek fizikailag aktív szondatáplálás mellett?

Az egészség megőrzése szempontjából fontos a fizikai aktivitás vagy a könnyű testmozgás, aminek mértéke az Ön állapotától függ.

Fizikai aktivitás során ügyeljen arra, hogy a lehető legjobban óvja a szondát vagy egyéb tápláló eszközt, a körülötte lévő nyílást és bőrfelületet, illetve kerülje a hirtelen nagy mozgásokat, amelyek elmozdíthatják a tápláló eszközt (csövet). Különböző eszközök állnak rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a szabadban való közlekedést vagy mozgást, ezekről kérdezze kezelőorvosát, aki tudni fogja, hogy melyek segíthetik az Ön fizikai aktivitását.

 

Gyakori szülői kérdések a gyermekkori szondatáplálásról

Miért van gyermekemnek szüksége szondatáplálásra?

Evési és etetési problémák számos okból kialakulhatnak. Ebben a helyzetben a normál, szájon át történő táplálkozással gyermekünk nem kapja meg mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a növekedéshez elengedhetetlenek.

A szondatáplálás jó megoldás, hozzásegíti gyermekét egy teljes és szükségleteinek megfelelő étrendhez. Biztosak lehetünk abban, hogy így megkapja mindazon tápanyagokat, amelyek segítik a növekedésben, az egészség fenntartásában és az izomerő fejlődésében. Így közérzete is jobb lesz, és megerősödve könnyebben birkózik meg alapbetegségével is.

Mi is az a szondatáplálás? Hogyan valósul meg a gyakorlatban?

A táplálóeszközökön keresztül történő táplálás nagyon hasonlít a szájon át való tápláláshoz. Az étel ugyanúgy, természetes módon kerül megemésztésre. A különbség annyi, hogy az étel és a tápanyagok nem szájon át, hanem a szondán keresztül közvetlenül az emésztőrendszerbe jutnak be.

Gyermekorvosával együtt fogják megbeszélni, melyik a gyermeke számára a legjobb megoldás.

Mit tegyek a szondába?

Gyermeke kezelőorvosával és dietetikusával közösen fogják megbeszélni és eldönteni, hogy a szondával beadható tápláléktípusok közül, melyik leginkább megfelelő gyermeke számára.

Elérhetőek olyan, szondatáplálásra alkalmas speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek (régi nevükön: szondatápszerek), amelyeket szondatáplált gyermekek részére fejlesztettek ki. Ezek teljes értékűek, azaz minden tápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát, rost, ásványi anyag, vitamin) biztosítják, a gyermekek életkorának megfelelően.

Az otthon készített és pürésített ételek szondán keresztül történő bejuttatása nem javasolt, mivel az ilyen táplálékkal nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a tápanyagtartalom és a mennyiség között. A pürésítés során gyakran nagy mennyiségű étel keletkezik, és az ételt erősen fel kell hígítani ahhoz, hogy az át tudjon folyni a vékony szondán. A gyermekek ezt a nagy mennyiséget nem tolerálják. További előnye a a szondatáplálásra alkalmas specilális élelmiszereknek, hogy alkalmazásuk során a tápanyag steril körülmények között kerül a gyermek szervezetébe, csökkentve ezzel a fertőzések kialakulásának valószínűségét.

A szonda mellett továbbra is tudok szájon át ételt adni a gyermekemnek?

A szondatáplálás nagy előnye, hogy mellette – amennyiben orvosa mást nem javasol – gyermeke szájon át is etethető. Ez nemcsak azt jelenti, hogy gyermeke továbbra is élvezheti a különféle ételeket az asztalnál, hanem ezáltal továbbra is használhatja és fejlesztheti a száj izmait, például rágás közben. A szájon keresztüli táplálás lehetősége nem minden gyermeknél áll fenn, ezért mindig kérjen tanácsot gyermeke kezelőorvosától, mielőtt szájon át etetné gyermekét, hogy megbizonyosodjon az esetleges kockázatokról!

Adhatok-e gyógyszert, vagy folyadékot a szondán keresztül?

Szondán keresztül gyógyszert is adhatunk a gyermeknek. Ennek előnye, hogy így nem merülnek fel a nyeléssel vagy a rossz ízzel kapcsolatos problémák.
Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy gyermeke gyógyszere alkalmas-e a szondán keresztüli beadásra!

Gyermeke folyadékbevitelét is jól nyomon tudja követni. Vizet vagy bármely egyéb, szájon át bevitt folyadékot adhat, hogy elkerülje a kiszáradást. A szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszerek folyékonyak,  1 liter elfogyasztása kb. 0,8 liter folyadéknak felel meg.

Mi változik majd a családi életünkben és életvitelünkben?

Sok szülőben aggodalom ébred azzal kapcsolatban is, hogy vajon, hogyan fogja a család mindennapi életét befolyásolni a szondatáplálás.

„Elmehetünk így is a parkba?”
„Ehetünk étteremben?”
„Elmehetünk nyaralni?”
„Továbbra is elmehetünk a tengerpartra és úszhatunk?”

Ezek nagyon fontos kérdések, mivel a család közös pillanatainak – mint például a vacsoraasztal körüli beszélgetés – megélése a szocializáció és a felnőtté válás kulcsfontosságú elemei, és elengedhetetlenek a családi kötődés kialakulásához.

Ezen kérdések mindegyikére egyértelműen az a válasz: igen, megoldható, lehet!
Valójában a családi élet, a közösségi események ugyanúgy folytatódhatnak. Kell is folytatódniuk a táplálóeszköz behelyezése után is. A szondatáplálás még szorosabbra fűzheti a családi kapcsolatokat, megerősíti a családi kötődést.

Maradt még kérdése a szondatáplálással kapcsolatban?

Tapasztalt dietetikus, táplálási tanácsadó várja hívását munkanapokon 9-16 óráig, az alábbi ingyenesen hívható telefonszámon: 06 80 223 223

Kérdését e-mailben is elküldheti a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.

Ki, milyen kérdésben tud segíteni Önnek a szondatáplálás kapcsán?

Amikor a szondatáplálás mellett döntenek, akkor egy szakértői segítő csapattal (ld. lent) fognak egyeztetni arról, hogy melyik az Ön gyermeke számára megfelelő módszer, melyik a legjobb lehetőség.

Szakember Amiben segíteni fog Önöknek
gasztroenterológus olyan szakorvos, akivel megbeszélheti az evési nehézségekkel és a gyomor-bélrendszerrel kapcsolatos egyéb problémákat
sebész ő helyezi be a szondá vagy egyéb táplálóeszközt (nem minden szonda behelyezése igényel műtéti beavatkozást)
gyógyszerész tőle szerezheti be az orvos által felírt gyógyszereket, speciális élelmiszereket, és tőle kérhet tanácsot ezek alkalmazásáról
logopédus és beszédterapeuta megvizsgálja a száj mozgásait, valamint korrigálja azokat elsősorban a beszéd, a nyelv és az étkezés szempontjából
pszichológus segít a felmerülő lelki problémák kezelésében és megoldásában
gyógytornász a szondatáplált beteg mozgásának fejlesztésével foglalkozik, a szájmozgás kontrolljától kezdve a teljes test mozgásáig
táplálásterápiára szakosodott ápoló házhoz megy segíteni Önnek, valamint támogatást és tanácsot ad
dietetikus étkezéssel és táplálkozással foglalkozó szakember, aki tanácsokat ad a legmegfelelőbb étrenddel kapcsolatban

 

Ismerje meg a Nutricia Otthonápoló Szolgálatot!

Az ÁNTSZ engedéllyel és ISO minősítéssel rendelkező Nutricia Otthonápoló Szolgálat szakmailag megbízható segítséget nyújt az Ön vagy hozzátartozója otthoni szondatáplálása során, térítésmentes szolgáltatásként az ország egész területén.

A gyermekkori szondatáplálásról – betegségek tükrében

Mi a legjobb a gyermekemnek?

Az első kérdés mindenkiben, amikor az orvosa szondát rendel, „mi a legjobb a gyermekemnek”?
A táplálást segítő eszközzel való táplálás a megoldás, amikor a szájon át történő etetés nehézségekbe ütközik. A fejlődő szervezetnek több tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, mint amennyi ételt a hagyományos étkekkel és étkezéssel biztosítani tudunk a gyermeknek.

A gyermekorvosi vagy a dietetikusi tanácsadás után sok, a szondatáplálást mérlegelő szülő fejezi ki szomorúságát, abbéli aggodalmát, hogy így elveszíti a gyermekükkel fennálló különleges kapcsolatot, megfosztják gyermeküket a különféle, hagyományos ételek élvezetétől. A szülők másik gyakori félelme azzal a teherrel kapcsolatos, amely ilyenkor a családra nehezedhet. Egyfajta bűntudat is gyakran megfogalmazódik amiatt, hogy gyermeküket még több kórházi tartózkodásnak teszik ki. Ezek az érzések mind teljesen természetesek és érthetők.

Ami most szinte elképzelhetetlennek tűnik, az valójában lehet egy új korszak kezdete is, amelyben továbbra is ugyanúgy szeretheti és élvezheti a gyermekével töltött időt, mint korábban. Gyermekével fennálló bensőséges kapcsolata olyan, amelyet még egy ilyen komoly nehézség sem árnyékolhat be. Megosztani egymással a közös pillanatokat, élvezni egymás társaságát, minderre továbbra is megvan minden lehetősége. Ebben a megváltozott helyzetben a táplálóeszközzel együtt is a legjobbat adhatja gyermekének.

Amikor gyermeke étkezési nehézségeiről van szó, akkor minden döntés nehéz és a válasz néha nem egyértelmű. Azonban a kihívások, amelyekkel már megküzdöttek, azt mutatják, hogy gyermekével együtt erősek, és ezek után még erősebbek lesznek.

A környezetünktől kapott támogatás és szeretet ugyanolyan fontos, mint az idő, amelyre ahhoz van szükségünk, hogy végiggondoljuk, mivel tehetünk a legjobbat gyermekünk számára.

Megannyi más szülő is átélte már ugyanezt a helyzetet, amellyel Ön most ismerkedik. Szeretnénk, ha gondjaival nem maradna magára. Számíthat a kezelő csapat, orvos, dietetikus, otthonápoló, szülőtársak segítségére.

E honlapon igyekszünk részletesen elmagyarázni a szondatáplálás elveit, gyakorlatát és eszköztárát. Törekszünk arra, hogy részleteiben is bemutassuk a mindennapi életvitel teendőit, annak kialakítását az étkezési időktől kezdve egészen az otthonon kívül történő táplálásig.

Szondatáplálás idegrendszeri (neurológiai) betegségekben

Dr. Csohány Ágnes
Rehabilitációs gyermekgyógyász főorvos
Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, Budapest

A cerebrális parézis (CP)

Veleszületett vagy szerzett tünetcsoport, melyet a várandósság alatt, a gyermek születésekor vagy két éves kora előtt bekövetkezett agykárosodás okozza.

Egyértelműen kimutatható összefüggés a koraszülöttség és a cerebrális parézis között, melynek kockázata a születési testsúly és a terhességi hét csökkenésével egyre nagyobb.

Hazánkban 1000 újszülöttre 3-4 cerebrális parézises gyermeket diagnosztizálnak.

A cerebrális parézis elsősorban mozgásszervi károsodással jár.

Ez a mozgások összerendezésében vagy az izomzat kóros feszességében, esetleg koordinációs problémákban nyilvánul meg. A vezető tünetek alapján egy vagy több végtagot érintő formákat, vagy főként túlmozgásokban jelentkező típust különböztetünk meg. A mozgásszervi funkciókárosodáson kívül gyakran társul hozzá epilepszia, érzékszervi és értelmi képességek elmaradása is. A súlyosság személyenként nagyon változó. Az agykárosodás mértékében ugyan nincs változás, de az életkor előrehaladtával és a növekedéssel fokozatosan válhatnak nyilvánvalóbbá a tünetek, és mutathatnak mintegy romló tendenciát a gyermeknél.

Megjelenési formája az enyhétől a súlyos mozgásképesség zavaráig terjedhet, a korábbi károsodás mértékétől függően. Enyhe esetben a diagnózis csak 3-4 éves korra derül ki.
Súlyosabb esetben már csecsemőkorban is észlelhetőek a tünetek, melyek egyre nagyobb elmaradást mutatnak mozgás, később az önellátás és egyéb területeken is a „normál” fejlődésű, azonos korú gyermekekétől. Előfordul az is, hogy a gyermekek teljes ápolást, gondozást igényelnek egész életükön át.

A gyermekeknek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot kell biztosítani testi és szellemi fejlődésükhöz.

A cerebrális parézises gyermekeknél ezen felül még plusz tápanyagigénnyel is számolunk, elsősorban a mozgásállapotuk és a különböző fejlesztések miatt.

Az izomgyengeség, a koordináció és az izomtónus zavarok nemcsak a végtagokat (kar, láb), a nagy mozgásokat érintik, hanem minden izomzatot. Így ebbe a táplálkozásban részt vevő izmok is beletartoznak (arcizomzat, rágóizom, nyelvizomzat, garat izmai). Nemzetközi adatok alapján a cerebrális parézises gyermekek 80%-ánál észlelhető valamilyen evés- vagy táplálkozási zavar.

A cerebrális parézises gyermekeknél az étkezéssel kapcsolatos tevékenységeket, képességeket külön vizsgáljuk és mérjük fel. A rágás-, nyelészavarok miatt bizonyos esetekben a táplálásukhoz szondatáplálást kell alkalmazni.

Lehet-e a cerebrális parézises beteget szonda mellett szájon át is etetni?

Általánosságban elmondható, hogy igen, lehet. Kivételt képez, ha a gyermek nyelészavara olyan fokú, hogy a szájon át történő táplálása életet veszélyeztet. Erre a kezelőorvos mindig felhívja a figyelmet.

 

Szondatáplálás daganatos (onkológiai) betegségekben

Dr. Tomsits Erika
Gyermek-gasztroenterológus főorvos
Budapest Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke

Czuppon Krisztina
Dietetikus
Budapest Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A daganatos megbetegedések során a szervezet az alapbetegség, illetve a kemoterápiás és sugárterápiás kezelések miatt jóval magasabb energiabevitelt igényel. A fenti okok miatt a tápláléknak kellő arányban és mennyiségben kell tartalmaznia az izom fejlődéséhez, megtartásához szükséges tápanyagokat. A megfelelő tápláltsági állapot segítheti a kezelések mellékhatásainak jobb tolerálhatóságát, és javíthatja a szervezet immunfunkcióit.

Különösen fontos a daganatos betegséggel küzdő, nehéz terápiás időszakot átélő gyermek táplálása.

A kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásaként előfordulhat a gyomor-bélrendszer sérülése, mely részben korlátozhatja a tápanyagok megfelelő felszívódását.

A gyomor-bélrendszerbe kerülő táplálék nagyon fontos a bélnyálkahártya épségének megőrzéséhez. Még abban az esetben is fontos a táplálás, ha a bél nem funkcionál tökéletesen, mert működését még ebben a formában is fenn kell tartani. Az emésztőrendszerben történő táplálás mindig elsődlegesen választandó a vénába történő tápláláshoz képest.

A daganatos beteg gyermek számos okból – az alapbetegségéből levezethető okok miatt – utasíthatja el a legnagyobb gondossággal elkészített, a beteg előzetes kívánságának megfelelő táplálékot is. A folyamatos, kényszeres kínálgatás rontja a beteggel eltöltött idő bensőségességét. A helyzet áthidalására szükség esetén a szondatáplálás a megoldás.

Onkológiai betegeknél különösen fontos a táplálási módról való döntés és a beteg mindenkori állapotához való igazítás.

A szonda viselése kezdetben szokatlan, de nem fájdalmas, a megszokásához a környezet elfogadó és támogató magatartása elengedhetetlen.

A szonda behelyezésének idején figyelembe kell venni a beteg gyermek tápláltsági állapotát, a betegségének típusát, stádiumát, az alapbetegség kezelésének esetleges szövődményeit és azok kialakulásának ütemét. A szonda behelyezését időben el kell dönteni és megkezdeni, még az alultápláltság kialakulása és az izomvesztés előtt. A behelyezéssel esetleg együtt járó szövődmények a szervezet immunválaszának csökkenésével egyre gyakoribbá válhatnak, miközben az elégtelen táplálkozás ugyancsak gyengítő hatású immunválasz. Az önmagát erősítő kedvezőtlen kör megszakítására a szondatáplálás jótékony hatásáról meggyőződött, a szondatáplálásban való aktív részvételben elkötelezett, segítő környezetre van szükség.

TIPP: Látogasson el a daganatosgyermekek.hu weboldalra!

Szondatáplálás gyomor-bélrendszeri (gasztroenterológiai) betegségekben

Dr. Lásztity Natália

Gyermek gasztroenterológus főorvos
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest

A gasztroenterológiai betegségeket az emésztőrendszer egy vagy több szervének, szakaszának megbetegedése, érintettsége jellemzi. Ezek kapcsán sérül a bélrendszer emésztő és felszívó funkciója is, amely növeli a hirtelen vagy tartósan kialakuló alultápláltság veszélyét.

A megfelelő tápanyagbevitel, azaz táplálkozás mellett még két fontos tényező játszik szerepet a tápláltsági állapot fenntartásában: a tápanyagok emésztése és felszívódása. A bevitt táplálék emésztése még a szájüregben elkezdődik, döntően a nyálban található szénhidrátbontó enzim segítségével. A további emésztés a gyomorban folytatódik, ahol fehérje- és zsírbontó enzim is termelődik, majd a patkóbélbe jutva az étel összekeveredik az ide ürülő epével és hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimekkel. Ezek segítségével történik a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztése. Továbbhaladva a tápcsatornában, a táplálék fő komponensei mellett az elektrolitok és a víz a vékonybél, majd vastagbél nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel.

A vékonybelet érintő betegségek következtében a tápanyagok felszívódási zavara miatt hasmenés alakulhat ki. Ez különböző hiányállapotokhoz, zsírban oldódó vitaminok hiányához, kalcium- és vashiányhoz, későbbiekben fehérjehiányhoz, vérszegénységhez vezethet. Jellemzője a súlygyarapodás-megtorpanás, a fogyás, növekedésben való elmaradás. Ezen hiányállapotok időben történő felismerése és kezelése a gyógyítás fontos eleme.

Az emésztés zavarával, súlyos fokú hasnyálmirigy elégtelenséggel járó cisztás fibrózisban gyakori a malnutríció, és egyes esetekben szükségessé válhat a kiegészítő szondatáplálás valamilyen táplálóeszközön keresztül. A megfelelő tápláltsági állapot fenntartása ezeknél a gyermekeknél növeli a túlélést és jobb gyógyulási hajlamot eredményez.

A gasztroenterológiai gyakorlatban teljes vagy kiegészítő szondatáplálásra szorulnak a vékonybél működés elégtelensége esetén a rövid vékonybél szindrómás gyermekek. Emellett a besugárzás, illetve kemoterápia által okozott felszívódási zavarban, és a gyulladásos bélbetegségekben is lehet erre szükség. A bélrendszer egészét és a vékonybelet is érintő Crohn-betegségben a kizárólagos szondán keresztüli tápszeres táplálás a kezelés szerves részét képezi gyermekkorban. Szükség lehet a sipoly áthidalására, a veszteség pótlására, és a gyomor-bélrendszer bizonyos részeinek nyugalomba helyezésére is.

Akut hasnyálmirigy-gyulladáskor a szondatáplálás a kezelés részét képezi, de krónikus gyulladás szövődményeinek ellátásában is segítségünkre lehet. Hasnyálmirigy-gyulladás, trauma vagy bármely más okból létrejövő hasnyálmirigy sipoly esetén a vékonybélbe helyezett táplálóeszköz jelenthet segítséget.

A marószerek okozta nyálkahártya-sérülések és fekélyek gyorsabb és szövődménymentes gyógyulása céljából is szükség lehet 2-5 héten keresztül, kizárólagos gyomorba vagy vékonybélbe történő szondatáplálásra. Olyan súlyos esetekben, mikor maradandó a károsodás, pl. kifejezett nyelőcső szűkület alakul ki, átmenetileg vagy tartósan szükséges hosszú távú táplálóeszköz használata speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek segítségével.

A nyelőcső fejlődési rendellenességei esetén szintén a gyomorba helyezett tápláló eszközön keresztül történhet a táplálás.

Ritka fejlődési rendellenességek esetén, például mikor nem fejlődik ki a gyomor, a vékonybélbe juttatott táplálási eszköz a megoldás. Ezen keresztül speciális, elemeire bontott tápszert juttathatunk a szervezetbe.

TIPP: Kérdés esetén látogasson el a nutricia.hu weboldalra!

*szondatápszer = patikában kapható, szondatáplálásra alkalmas speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer.