06 80 223 223

Üdvözöljük a Szondatáplálás hete 2023 oldalon!

A szondán keresztüli táplálás a modern tudomány hatalmas vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben növelte az arra rászorulók életminőségét és sok esetben a túlélési esélyeit. 

A Szondatáplálás hetét idén 13. alkalommal február második hetében tartják a világ számos országában. 

A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplálás fontosságára. A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják az új táplálékbeviteli megoldás életükre gyakorolt pozitív hatását, eloszlatva a szondatápláláshoz esetlegesen kapcsolódó előítéletekkel.  

Az alábbiakban a Szondatáplálás hete kapcsán megjelent sajtóanyagokat, személyes történeteket és szakmai nyilatkozatokat találhat. A tartalmat folyamatosan frissítjük…

Látogassa meg
a Szondatáplálás hete 2022
médiamegjelenéseit is >

Kérdése van az otthoni szondatáplással kapcsolatban?

Nutricia Otthonápoló Szolgálat
06 80 223 223

 ingyenesen hívható,
munkanapokon 9-16 óráig.

2023-ban a Szondatáplálás hete kampányát az alábbi szakmai szervezetek támogatják:

 • Magyar Mesterséges Táplálási Társaság
 • Nemzeti Stroke Liga
 • Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság
 • Neurológiai Szakmai Kollégium
 • Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekciója
 • Háziorvosok Online Szervezete
 • Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság 
 • Magyar Gyermekonkológusok és
  Gyermekhematológusok Társasága
 • Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság
 • Magyar Hospice-Palliatív Egyesület
 • Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete
 • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Életet menthet, életminőséget javíthat
a szondatáplálás
 

Miközben a táplálkozás biztosítja az élethez alapvetően szükséges energiát, csak Európában mintegy 33 millió ember küzd a betegséggel összefüggő alultápláltság problémájával (1). Sokuk számára egy-egy adott időszakban illetve egészségi állapotban a táplálásterápia, és ezen belül a szondatáplálás jelenti az életminőség-javulás esélyét. Az idén február 6-án kezdődő Szondatáplálás hete az információhiányból fakadó előítéletek feloldására, a témával kapcsolatos ismereteink bővítésére is alkalmat ad. 

Táplálkozás és táplálás: az élethez kapcsol 

Egészségügyi állapotunk szorosan összefügg a szervezetbe jutó táplálék minőségével és mennyiségével.  Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek lekűzdéséhez, a regeneráción átvezető teljes felépüléshez, megfelelő tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek. 

Sajnos, azonban nagyon sok betegség velejárója a táplálékbeviteli nehézségekből adódó alultápláltság: a probléma Európában mintegy 33 millió embert sújt (1). Az érintettek számára a táplálásterápia orvosi elrendelése biztosíthatja az életminőség javításának lehetőségét, a kórházi tartózkodás helyett a megszokott otthoni, családi környezetben történő felépülést. 

A megfelelő táplálás és tápláltság nemcsak egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.. (2,3)

Táplálás és gondoskodás másként 

Ősidők óta tisztában vagyunk vele, hogy a beteg embert a felépülés érdekében táplálni kell. Ösztöneinkből fakad az “egyél legalább néhány kanál levest” hozzáállás éppúgy, mint az aggodalom, ha egy családtagnál a nátha átmenetileg az étvágyat is lecsökkenti. Komolyabb betegség esetén a tápanyagbevitel és a gyógyulás összefüggése még szorosabb lehet. Különösen olyan helyzetekben, amikor – bár a tápanyagszükséglet megnő – az egészségi állapot hetekre, hónapokra megnehezíti a megfelelő táplálkozást.

Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon étkezzen, vagy elegendő ételt elfogyasszon, más megoldást kell keresni. Ilyen esetben az orvos a kezelés részeként speciális táplálásterápiát rendel el. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek (tápszerek) ugyanis tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, amelyekre a betegeknek szükségük van 

Súlyosabb állapotokban, például agyvérzés (stroke) vagy daganatos betegség esetén a páciens képtelen lehet a nyelésre. Ilyenkor a szondatáplálás a megoldás. Szondatáplálás során a beteg gyomrába egy vékony, puha szilikoncsövet vezetnek le, amelyen keresztül biztonságosan és kontrolláltan vihető be a speciális táplálék, amely kis térfogatban és optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat és energiát.   

Kezdeti ellenérzések után könnyebbé váló mindennapok 

Az otthonukban szondatáplált betegnek komplex segítségre van szüksége. Ennek biztosítására jött létre 24 évvel ezelőtt az országos lefedettségű Nutricia Otthonápoló Szolgálat.  A szakápolás a Nutricia térítésmentes szolgáltatása, melyet minden szondatáplált beteg részére biztosít. Az ellátást akkor is igénybe veheti a beteg, ha más otthonápoló szolgálat is gondozza, vagy hospice ellátásban részesül. 

Évente 1500 körüli az új felnőtt betegek száma, akik mellett körülbelül 120 gyermek is bekapcsolódik az ellátásba. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolói csapat évente közel 6000 vizitet teljesít a betegek otthonában. Az ellátott betegek nyelési zavarainak hátterében főként daganatos, idegrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedések állnak. A változatos betegségtípusok kapcsán magas színvonalú szakmai kapcsolatot ápolnak az ország csaknem összes kórházával, klinikájával. 

A beteg hazaérkezéskor sokszor aggódva várja otthonápolónkat, hiszen még bizonytalannak érzi a tudását a szondatápláláshoz. Ezeket az érzéseket a betegeink nagy részénél már az első vizit ideje alatt sikerül oldanunk, amit a 2021-es felmérésünk is megerősít. (4) Szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a szondatáplált betegeket a családok, barátok, közösségek ne félelemmel és sajnálattal közelítsék meg, hanem úgy tekintsenek a szondára, mint egy támogató, életminőséget javító, rehabilitációt elősegítő eszközre, ami segít átvészelni a betegség súlyos időszakát, vagy képes akár egy életen át támogatást nyújtani
Koczó Anita, a NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat vezetője 

Hivatkozások
 1. Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition – a major health problem in Europe. Nutr Hosp 2009; 24(3): 368-70. 
 2. The economic costs of disease related malnutrition” Freijer, Karen et al. (Clinical Nutrition, Volume 32, Issue 1, 136 – 141) https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(12)00132-X/fulltext  
 3. The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review” Khalatbari-Soltani, Saman et al. (Clinical Nutrition ESPEN, Volume 10, Issue 3, e89 – e94) https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(15)00097-2/pdf 
 4. Nutricia Otthonápoló Szolgálat 2021. évi betegelégedettségi felmérései alapján:
  A megkérdezettek 96%-a erősítette meg, hogy az otthonápoló segítsége után biztonságosan tudja magát vagy hozzátartozóját táplálni, továbbá közel 90%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a szondatáplálás megkezdése óta javult az általános állapotuk, közérzetük.

„Anna vagyok, 24 éves. Amikor megtudtam, hogy tápszondára van szükségem, a feje tetejére fordult a világ. Féltem az egésztől… Hogyan lesz így normális életem, családom, hogy fogok így dolgozni, utazni, sportolni? Rengeteg minden felmerült bennem, de az nem, hogy pár év múlva majd pont ennek köszönhetően lesz egy csodás életem.”

Ismerd meg Anna történetét!

 

„Édesapám idén nyáron agyvérzést kapott. Jobb oldalát érintette, féloldali bénulással és aphaziával (beszédközpont bénulása), zavartsággal szállították kórházba. Sürgősségi műtét és kezelés után 4 hétig feküdt kórházban, majd hazaadták. Itthon édesapám sztrájkot hirdetett, nem volt hajlandó se inni, se enni. 4 nap elteltével és pár infúzió lecsöpögtetéssel rájöttünk, hogy ez csak rosszabbra fordulhat, nem jut elég energiához, tápanyaghoz. Saját fehérjetartalékát élte fel, és ez a fizikai, mentális állapotán is egyre jobban megmutatkozott. ” 

Szondatáplálás történet agyvérzés után…

 

Az otthoni szondatáplálásban részesülő betegekre szakosodott

Nutricia Otthonápoló Szolgálat
06 80 223 223

 ingyenesen hívható,
munkanapokon 9-16 óráig.

Ossza meg velünk szondatáplálással kapcsolatos személyes történetét!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Adatkezelési nyilatkozat*
A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

A támogató szakmai szerveztek nyilatkozatai

Dr. Sahin Péter, gasztroenterológus
Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke

„Már több mind 20 éves gyakorlattal rendelkezem a szondaeszközök lehelyezésével és a betegek gondozásával kapcsolatosan. Annak ellenére, hogy a gastricus és a jejunalis tápláláshoz szükséges eszközök hazánkban elérhetőek, még mindig vannak kollégák, akik túl későn, súlyos malnutríciós állapotban küldik hozzám a betegeket szondabehelyezésre. A kórházból hazabocsájtott betegeimet mindig a szondatáplálásra szakosodott otthonápolási szolgálathoz irányítom, mivel évek óta magas színvonalú ellátást biztosítanak a páciensek számára. A szondatáplálás elengedhetetlen eszközeinek egy része, 2022.május.01-től 98%-os NEAK támogatottsággal elérhetőek.”

Dr. Folyovich András PhD, neurológus
Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság
és a Stroke Liga elnöke

 „A stroke világszerte nagy gyakoriságú betegség, mely a modern kezelés mellett is magas mortalitású és a rokkantság vezető okainak egyike. Az agyi érkatasztrófa után a malnutritio előfordulása 8,2% – 49,0% (cukorbetegség esetén 58-71%), a sarcopeniaé 50-53,5%, a dysphagiaé 24,3-52,6%. Ezen szövődmények következtében rosszabb a gyógyhajlam, hosszabb a kórházi kezelés, nagyobb az antibiotikum felhasználás, magasabb a mortalitas. Az aspiratios tüdőgyulladás esélye körükben 12-szeres. Ezért fontos a nyelészavar időben történő felismerése, szűrése. Ezt követően pedig a táplálásterápia megtervezésére kerül sor. Ennek része a döntés a szondatáplálásról. Ettől válik a szondatáplálás időben történő bevezetése a stroke kimenetelének fontos maghatározójává.”

Dr. Óváry Csaba PhD, neurológus
Neurológia szakmai kollégium elnöke

 „A neurológiai kórképeknél (pl. amyotrophic lateral sclerosis, Parkinson’s betegség, stroke, multiplex sclerosis) a diszfágia gyakorisága igen magas. A diszfágiával kapcsolatosan fontos megemlíteni, hogy az intenzív osztályos ellátásra szoruló és mechanikailag lélegeztetett betegeknél a gépi lélegeztetés abbahagyását követően a diszfágia előfordulása szintén igen magas 70-80% (függetlenül az elsődleges betegségektől). Ezért a Neurológiai szakmai kollégium felhívja a figyelmet a neurológiai kórképekkel és az intenzív osztályról távozó betegekkel kapcsolatosan a diszfágia szűrés és a súlyosság felmérésének fontosságára, közepes diszfágia esetén a textúra módosított diéta elrendelésére és a súlyos diszfágia esetén pedig a szondatáplálás mielőbbi elkezdésére és szakszerű kivitelezésre.” 

dr habil Kriván Gergely
a Magyar Gyermekonkológia Hálózat elnöke

A szondatáplálás alapvető jelentőségű a rosszindulatú betegségben szenvedő gyermekek ellátásában. A daganatellenes terápia rengeteg mellékhatása (hányinger, hányás, nyálkahártya károsodás) miatt a gyermekek nem tudnak enni. A katabolizmus mérséklése, a bélnyálkahártya integritásának fenntartása elsőrendű szempont az eredményes kezelésben. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat központjaiban működő táplálási teamek ezért folyamatosan ellenőrzik a gyermekek táplálhatóságát és étkezési hajlandóságát. Így a szondatáplálás időben elkezdődhet, megelőzhető az alultápláltság és növelhető a betegek fizikai és lelki ereje a terápia sikeres továbbviteléhez, a végleges gyógyulásért.”

Dr. Benyó Gábor, Onkológus, Palliativ orvos
Magyar Hospice-Palliatív Egyesület Alelnöke
és a Hospice és Palliatív Ellátás Szakmai Kollégiumi Tagozat Titkára

 „Nagyon sok életet rövidítő vagy életet veszélyeztető betegség (daganatos betegségek, súlyos immunkórképek, idegrendszeri betegségek) a beteget a malnutricióba kényszeríti, és dietetikai kihívásokkal jár. A táplálásnak már a palliatív ellátás korai fázisában nagy szerepe van, mert nem csak élettani igénye a szervezetnek, de pszichológiai, spirituális, szociális és kulturális jelentőséggel is bír. Nem csak a beteg, de a családtagok, gondviselők szempontjából is fontos és jelentőséget ad az együtt töltött időnek és javíthatja az életminőséget. A szakszerű táplálást, kiegészítve a mesterséges táplálások teljes tárházával akár az élet végéig folytathatjuk, figyelemben tartva mindig a kérdést: mi a legjobb a beteg számára?”

Prof. Dr. Székács Béla, geriáter szakorvos
Magyar Gerontológia és Geriátriai Társaság elnöke

„Az idős, esendő, malnutríciós, szarkopéniás, a szokványos szájon át történő táplálkozásra már képtelen geriátriai betegeknél az időben megkezdett és a szakszerűen kivitelezett szondatáplálás kulcsfontosságú a szarkopénia súlyosbodása és az immobilizáció megelőzése, mérséklése érdekében. A kórházból akár hamarabb is történhet a hazabocsájtás, ha elérhetők olyan szondatáplálára szakosodott ápolók, akik a beteget és a hozzátartozót megtanítják a szondatáplálás szakszerű, higiénikus kivitelezésére, a szövődmények elkerülésérére.”

Dr. Csohány Ágnes, Gyermekrehabilitációs szakorvos
Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekció titkára, (MRE Bethesda Gyermekkórház, Gyermekneurológiai és Rehabilitációs Osztály)

 „Első hallásra a szondatáplálás lehetősége riasztó lehet mind a beteg, mind pedig a hozzátartozók számára. Ez azonban elsősorban az ismerethiányból adódik. A jó gyakorlatok bemutatása azonban mindig segít a meggyőzésben. Megfelelő tápláltsági szint biztosítása mellett marad  idő és energia  fejlesztő terápiák,  a  rehabilitációs ellátásra, a családi közös élményekre, mert nem az egész nap az étkezések körül forog.

Fontosnak tartjuk, hogy az orvosok és ápolók rendszeresen ellenőrizzék a betegek tápláltságát, és időben, az irányelvek szerint segítsék a megfelelő táplálást. A szondatáplálás egy igazi csapatmunka, aminek szerves részét képezi a beteg is. A szondatáplálás segítségével több idő jut a családra, a pihenésre, az egyéb terápiákra valamint visszaadható az evés öröme a gyerekeknek.”

Dr. Schafer Eszter, gasztroenterológus
Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Vezetőségi Tagja

„Mivel SZÍVÜGYEM A TÁPLÁLÁS, ezért minden fórumot megragadok arra, hogy hangsúlyozzam, hogy a kóros tápláltsági állapotok mennyre rontják a betegségek kimenetelét, és felhívjam a figyelmet arra, hogy a kóros tápláltsági állapotok klinikai táplálással történő kezelése szignifikánsan javítja az alapkezelés hatékonyságát és csökkenti a szövődményeket.

Betegség esetén kifejezetten fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. A nem megfelelő tápláltsági állapot ronthatja a gyógyulás esélyét műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait. Mindezek a kedvezőtlen hatások egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség mind-mind komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit

A szondatáplálás alkalmazásánál maximálisan támogatom a preventív intervenciót, azaz ne várjuk meg, amíg a beteg súlyosan alultáplált állapotba kerül, hanem időben rendeljük el a beavatkozást pl. fej-nyak sebészeti tumoroknál, már az antitumor kezelés megkezdésekor javaslom az enterális táplálás megkezdését.”

Szűcs Zsuzsanna dietetikus,
okleveles táplálkozástudományi szakember

a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke

„A dietetikus a szondatáplált betegeket kezelő team nélkülözhetetlen tagja. A 2020. EüK. 14. számú EMMI szakmai irányelv foglalja össze a terápiás/klinikai dietetikus tevékenységét az alap- és a szakellátásban.

A dietetikus részt vesz a szondatáplált betegek részletes tápláltsági állapot felmérésében, az egyéni energia- és tápanyagszükséglet kiszámításában, segít az orvosnak a személyre szabott speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek kiválasztásában, a táplálásterápia felépítésben, a hatékonyság követésében, emellett a betegeket is támogatja a szondatáplálásról normál táplálkozásra történő visszaállításban.

A dietetikai tevékenység táplálásterápiás jelentőségét meggyőző klinikai és egészség-gazdasági evidenciák igazolják.”

Dr. Békássy Szabolcs,
Háziorvosok Online Szervezete

A háziorvosi praxisban nagyon fontos a kóros tápláltsági állapotú betegek kiszűrése, az intervenció időbeli elindítása, majd a változások követése, mivel a malnutríció rontja a betegségek kimenetelét és növeli a háziorvosi vizetek, a gyógyszerfelírások és a kórházi felvételek gyakoriságát.

A szűrés fontosságát mutatja, hogy 2021-ben bekerült a praxisközösségekben elszámolható szakmai tevékenységi listájába (4 ponttal) malnutríció szűrés mind a gyerekek, mind a felnőttekre vonatkozóan. A napi gyakorlatot tekintve, egyenlőre azon esetek száma gyakoribb, hogy a szakorvos indítja a táplálásterápiát és a háziorvos pedig folytatja a kezelést, de az elmúlt éveket megnézve egyre több és több azon esetek száma, amikor a háziorvos saját hatáskörében indítja el a táplálásterápiát.

2022. május 1-től kibővült a háziorvosok kompetenciája a szondatáplált betegek ellátásra vonatkozóan, és 98%-os NEAK támogatottsággal már szakorvosi javaslatra után írhatnak PUR szondát és enterális táplálórendszerekhez szükséges eszközöket: táplálófecskendőt, gastrotubust, szerelékeket és táplálópumpát.”

Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság
Vezetősége

„Egy beteg gyermek gyógyulásához sok minden hozzájárul: fontos az időben és precízen felállított diagnózis, a megfelelő gyógyszeres kezelés kiválasztása és óriási szerepe van a megfelelő táplálásnak is. A betegségekhez gyakran társuló malnutríció rontja és késlelteti a gyógyulás esélyét, megfelelő tápláltsági állapot esetén kevesebb a szövődmény, javulnak az életkilátások.

Gyermekek esetén nem csak a testsúly megtartása, hanem a gyarapodás elérése is a céljaink között szerepel: a megfelelő szomatikus, mentális fejlődéshez tápanyagok és energia szükséges. Súlyos állapotú betegek esetében gyakran van szükség az eszközös táplálásra is: átmenetei nehezebb szájon keresztüli táplálás áthidalásához nazogasztrikus szondát használunk, tartós táplálási igény esetén gasztrosztóma kerül kialakításra.

Az eszközök használata könnyen elsajátítható, a szülők, gondozók számára általában nem okoz nehézséget. Az eszközös táplálás a szülők számára biztonságot jelent a mindennapokban, az ineffektív táplálással eltöltött felszabadult idő pedig együtt töltött értékes idővé válhat. Mi, gyermek-gasztroenterológusok elkötelezettek vagyunk a táplálásterápia mellett: célunk, hogy a különböző szakterületeken dolgozó kollégák, a szülők és a betegek is megismerjék az ebben rejlő lehetőségeket és bátran éljenek velük!

Kónya Anikó
Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke

„Kórházi ellátás során a súlyos állapotú betegeknél előfordulhat, amikor malnutríció elkerülése végett, akár kizárólagos, akár kiegészítő táplálásként szükséges lehet, hogy gyárilag előállított tápszerekkel történjen a betegek ellátása. A készítmények, mind a szondatápszerek, mind az iható tápszerek betegség-specifikusan tartalmazzák a megfelelő energiamennyiséget és a szükséges tápanyagokat optimálisan előbontott és csíramentes állapotban.

A tápszerek alkalmazása a kézzel készített szondatápokkal ellentétben hozzájárul az ápolási idő lerövidüléséhez, így a költségcsökkentéshez, valamint a betegek mielőbbi gyógyulásához.

Médiamegjelenések

             

                       

Napközben című műsor:

Interjú dr. Schäfer Eszterel – Magyar Honvédség, Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály; a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) vezetőségi tagja

Kossuth Rádió, 2023.02.10,

Mit kínál a Nutricia Otthonápoló Szolgálat?

20+ év tapasztalat - szakképzett nővérek

Térítésmentes szolgáltatás

ISO minősítés

ÁNTSZ engedély

Magyarország teljes területén

Maradt még kérdése a szondatáplálással kapcsolatban?

Tapasztalt dietetikus, táplálási tanácsadó várja hívását munkanapokon 9-16 óráig, az alábbi ingyenesen hívható telefonszámon: 06 80 223 223

Kérdését e-mailben is elküldheti a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.