06 80 223 223

Bólustáplálás – Fecskendővel végzett szondatáplálás

szondatáplálás lépései
A bólustáplálás alkalmazásnál több, szondán keresztül adagolt tápszert, ún. bólust visznek be a táplálószondán keresztül. A tápanyagbevitelnek ezt a módját főként fennjáró (mobil) betegek esetében érdemes alkalmazni.

  • Gyomorszonda esetén max. 300 ml bólustápszer adagolható. Azonban arra ügyelni kell, hogy a tápanyagbevitel ne legyen túl gyors (max. 300 ml kb. 15 perc alatt), hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges mellékhatások.
  • A bólus beadása 3-4 óránként ismételhető.

Ennek az eljárásnak nem ajánlott az alkalmazása gyomor- és bélrendszeri panaszokkal rendelkező, aluszékony, ill. tartósan fekvő (immobil) betegek esetén.

Bólustáplálás esetén szükséges eszközök:

  • Szondatápszer
  • Speciális fecskendő
  • Alátét (papírtörlő) a ruházat, ill. az ágynemű védelme céljából
  • Szénsavmentes ásványvíz vagy felforralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött csapvíz
  • Kézfertőtlenítő szer

A bólustáplálás lépései:

  1. Alaposan mossa meg szappannal a kezét, majd szárítsa meg.

2. Ülő testhelyzetben, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a felső testet 30 fokkal megemelve kell elvégezni a bólustáplálást, hogy a szondatápszer ne folyjon vissza a nyelőcsőbe.

3. Mielőtt elkezdené a szondatápszer adagolását, alaposan fertőtlenítse a kezét.

4. Először mossa át a táplálószondát. Amennyiben szükséges, tegyen egy alátétet a szonda alá. Zárja be a szondán lévő szorítókapcsot, és nyissa ki a szondacsatlakozót.

5. Szívjon fel a fecskendőbe 20-40 ml tisztítófolyadékot. Csavarja össze a fecskendőt a szondacsatlakozóval, ezután nyissa ki a szondán lévő szorítókapcsot, és adja be a folyadékot. Végül ismét zárja be a szorítókapcsot, és távolítsa el a fecskendőt.

6. Következő lépésben szívja fel a szondatápszert a fecskendőbe.

7. Csavarja össze a fecskendőt a szondacsatlakozóval.

8. Nyissa ki a szorítókapcsot, és adja be lassan a szondatápszert, könnyű nyomást gyakorolva a fecskendő fejére.

9. Ezt követően zárja el a szorítókapcsot, és távolítsa el a fecskendőt.

10. A kívánt mennyiség eléréséig ismételje a folyamatot. A szondatápszer beadása után ne felejtse el jól átmosni a szondát, megakadályozva ezzel a szonda eltömődését.

Fontos: Orrszondán keresztül történő szondatáplálás esetén először mindig meg kell vizsgálni a szonda megfelelő helyzetét, nehogy a tápszer a légutakba kerüljön.