06 80 223 223

Szondatáplálás hete: 2022. február 7-11.

Sajtónyilatkozat – Budapest, 2022. február 7.

Teljes élet a szondával

Idén február 07. és 11. között kerül sor a Szondatáplálás Hetére. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplált betegekre, és hogy közérthetően adjon tájékoztatást a szondatáplálás életmentő és életeket megváltoztató pozitív hatásairól.

Minden korosztályban számos élethelyzet adódhat, amikor szükségessé válik az alkalmazása, mégis keveset tudunk róla. Mi is az a szondatáplálás? Kik szorulnak rá? És mi történik azokkal, akik kikerülnek a kórházi ápolásból?

Mi az a szondatáplálás?

Szondatáplálás akkor válik szükségessé, amikor a beteg szájon keresztül nem képes, vagy betegsége, állapota nem engedi meg, hogy annyit tudjon táplálkozni, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű energiához, tápanyaghoz és folyadékhoz jusson. Szerencsére az orvostudomány ebben az esetben is tud segíteni a betegnek.

Az orvos ilyenkor egy vékony, puha csövet – szondát – vezet a beteg gyomrába vagy a vékonybelébe, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg folyékony állagú táplálékkal „táplálható” legyen. Az orvosok ezt a kezelést táplálóeszközzel történő táplálásterápiának, a folyékony állagú táplálékot pedig szondatápszernek* hívják.

A szondatáplálás nem jelent egyet a hosszú, kórházban leélt napokkal, hónapokkal. Rengeteg beteg él teljes, jó életminőségű életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően.

Az otthoni kényelem és a család közelsége nagyban hozzájárulhat a teljes rehabilitációhoz, gyógyuláshoz. A betegek otthonában elvégzett szondatáplálás a kórházak leterheltségét is csökkenti, lerövidíti a kórházban töltött napok számát, csökkenti a kórházi szövődményeket és költségeket.” – nyilatkozta a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) Elnöke, Dr. Sahin Péter, belgyógyász-gasztroenterológus.

Kik szorulnak szondatáplálásra?

A szondatáplálás egyaránt használatos a gyermekek és a felnőttek körében. Számos olyan betegség és élethelyzet adódhat, amikor egy beteg szondatáplálásra szorul rövidebb (1-2 hét, esetleg hónap) vagy hosszabb (>2 hónap) ideig. Mivel több betegségnél is indokolt lehet, így a táplálásterápiának, és ezen belül a szondatáplálásnak nincs korhatára.

Egyaránt lehet szondatáplált egy születési rendellenességgel született kisgyermek, egy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből felépülő felnőtt vagy egy rákos betegségben szenvedő időskorú is. Számukra a táplálásterápia létfontosságú lehet, hiszen az időben megkezdett klinikai táplálás jelentősen javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát, lerövidítve ezzel a lábadozás időszakát, és felgyorsítva a gyógyulást. A klinikai táplálás az esetek nagy részében nem korlátozódik ugyanakkor az intézeti ellátás időszakára.

„Nagyon örülünk, hogy ezen a héten figyelem irányul erre a sokakat érintő, sokak számára riasztó és sok tévhittel övezett témára! Érintett szülőkként mi is tele voltunk félelemmel és bizonytalansággal, mielőtt végül a fiunknál rászántuk magunkat a beavatkozásra. Nálunk a szonda kész megváltás volt – neki is, nekünk is.

Azóta kisfiúnk kigömbölyödött, vidám és életerős lett, és nem utolsósorban imádja az ízeket. Lelkesen és ügyesen kóstol ételeket, mivel már nem az életéért kell ennie, hanem az élvezetért. Ez tényleg ajándék!” – mondta el Kovács-Csiznier Andrea, a gyermekek otthonápolásáért létrejött Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület vezetője.

Táplálás a kórházi falakon kívül

Optimális esetben a táplálás már a kezelés vagy a tervezett műtét előtt megkezdődik, majd folytatódik a rehabilitáció időszakában és a beteg otthonában is. Ugyanakkor a betegnek és családjának komplex segítségre van szükségük a hazatérés után, hiszen a szakszerűtlen kivitelezés akár komoly szövődményekkel is járhat. A betegek otthonában a szondatáplálás támogatását és felügyeletét vállalta magára a közel 25 éve működő Nutricia Otthonápoló Szolgálat, Magyarország egyetlen, szondatáplálásra szakosodott szervezete. A Szolgálat képzett ápolói a kórházi körülmények között elkezdett szakszerű táplálást a beteg otthonában folytatják.

Az egyedülálló és hiánypótló táplálásterápiára specializálódott ápolói szolgáltatásunk minden szondatáplált gyermeknek és felnőttnek térítésmentesen biztosítja az ellátást. 2001-ben, a szolgáltatás működésének elején csak 280, a tavalyi évben már közel 1600 táplálási problémával küzdő emberen, és az őket körülvevő családon tudtunk segíteni az Otthonápoló Szolgálat keretein belül” – nyilatkozta Koczó Anita, a Nutricia Otthonápoló Szolgálat vezetője.

A Szondatáplált Betegek Hete

2022-ben 12. alkalommal kerül sor a Szondatáplálás Hetére, február 7. és 11. között. A hét és a nemzetközi kezdeményezés célja, hogy edukatív és közérthető információkat nyújtson mindenki számára a szondatáplált betegek életéről, illetve felhívja a figyelmet a szondatáplálás előnyeire.

„Fontosnak tartjuk, hogy vezető szakmai orvosi társaságok és civil szervezetek értékes ismertető tevékenysége révén – e hét alkalmából is – minél többekhez jusson el szakmai, ugyanakkor közérthető információ a szondatáplálásról, hiszen a kezelés segítségével rengeteg beteg idős, felnőtt és kisgyermek tud fejlődni és akár gyorsabban felépülni. Sőt, a szondatáplált betegek között számos akad, aki akár teljes életet tud élni családjuk körében ennek az orvosi vívmánynak köszönhetően, a kórházi falakon kívül is.” – mondta Flamm Attila, a Danone Magyarország Kft. Felnőtt Tápszer Üzletág vezetője.

*A szondatápszerek hivatalos megnevezése: tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű, fogyasztásra kész, szondatáplálásra alkalmas speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer.

 

Nutricia Otthonápoló Szolgálat
06 80 223 223

 ingyenesen hívható,
munkanapokon 9-16 óráig.

Magyar Mesterséges Táplálási Társaságról
(MMTT)

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) célja a hazai és külföldi eredmények alapján ismertetni és terjeszteni a korszerű klinikai (enterális és parenterális) táplálás elméletét és gyakorlatát, azt a magyar orvostársadalommal elfogadtatni és elősegíteni annak kórházi és otthoni gyakorlati felhasználását. A Társaság 1990-ben szerveződött önálló egységgé, az 1984 márciusában megalakult a Magyar Aneszteziológiai Társaság Mesterséges Táplálási Szekciójából. A MMTT feladata a klinikai táplálás tudományágának a kutatása és fejlesztése, a tagok tudományos ismereteinek bővítése és orvosetikai nevelése. További információ a Társaságról a https://www.mmtt.hu/ weboldalon érhető el.

Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület

A Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesületet olyan szülők hozták létre, akik sérült gyermeket nevelnek. Az Egyesület azért dolgozik, hogy a gyermekeik megkapjanak minden lehetséges fejlesztést és orvosi segítséget, majd a megfelelő oktatás után lehetőségük legyen önállóbb, teljesebb életet élni, megfelelő támogatás mellett. Az Egyesület több, mint ezer családnak adott eddig kézzel fogható segítséget. Az Egyesületről bővebben a https://lepjunkhogylephessenek.hu/ oldalon található információ.

Magyarországi események és sajtómegjelenések
a Szondatáplálás hete alkalmából

A rendezvény szervezője a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület, amely a központi idegrendszeri sérült (CP) gyermekek érdekeit képviseli. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek az egyesület közösségi oldalán >

 

Beszélgetés Dr. Sahin Péter gasztroenterológus főorvossal, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnökével az otthoni szondatáplálásról

Almárium, 2022.02.08. 1:30 – 10:00 percig

A Trend FM Egészségkód című műsorában Marosi Viktor beszélget dr. Benyó Gábor onkológus, palliatív orvossal, a Palliatív Szakmai Kollégium tagozat titkárával a szondatáplálás fontosságáról.

Trend FM, 2022.02.10.

A Felfedező – az egészségről című műsorban beszélget:

  • Dr Sahin Péter, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke, gasztroenterológus főorvos
  • Dr. Karoliny Anna, az Országos Gyermekgyógyászati ​​Intézet gasztroenterológus főorvosa,
  • Csiznier-Kovács Andrea, a Lépjünk hogy léphessenek Egyesület vezetője
  • Berkin Teodóra, szodatáplálát gyermeket nevelő nevelőszülő

Kossuth Rádió, 2022.03.01.

KÜLFÖLDI ESEMÉNYEK


Online oktató program
a Nutricia támogatásával
angol nyelven, Ausztráliból

Az előadássorozat február 6. és 12. között tart. Minden nap új előadókkal és témákkal, amik az általános tájékoztatást szolgálják, és semmi esetben nem helyettesítik az orvosi tanácsadást! Az előadások felvételre kerülnek, és később bármikor szabadon visszanézhetők.

Bővebben: Virtual Education (feedingtubeaware.com.au) >

TOVÁBBI SAJTÓMEGJELENÉSEK

A Szondatáplálás hetéről beszámoló sajtómegjelenések a logókra kattinva érhetők el.

Mit kínál a Nutricia Otthonápoló Szolgálat?

20+ év tapasztalat - szakképzett nővérek

Térítésmentes szolgáltatás

ISO minősítés

ÁNTSZ engedély

Magyarország teljes területén

Maradt még kérdése a szondatáplálással kapcsolatban?

Tapasztalt dietetikus, táplálási tanácsadó várja hívását munkanapokon 9-16 óráig, az alábbi ingyenesen hívható telefonszámon: 06 80 223 223

Kérdését e-mailben is elküldheti a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül.