06 80 223 223

Mik azok a szondatápszerek és mennyit kell belőle fogyasztani?

taplalasterapiaA megfelelő szonda behelyezése megoldja az Ön táplálkozási gondjait, de a kívánt gyarapodás csak a mennyiségileg és minőségileg megfelelő tápláléktól várható.

Az eddig megszokott ételeket nem tudja változatlan formában bejuttatni a szondán keresztül, tehát olyan táplálékra van szükség, amely folyékony formában, kis mennyiségben nagy energiát biztosít szervezete számára.

A szondatápszer tápanyagai

A szondatápszer tápanyagai nagyrészt természetes élelmiszerekből származnak, mint pl. a tejben található fehérje, vagy olyan növényi forrásokból, mint a borsó vagy szója.
A szondatápszert úgy állítják össze, hogy minden tápanyagot tartalmazzon, mint pl. fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket. Mindemellett fontos, hogy elegendő mennyiségű szondatápszert fogyasszunk, mert csak így biztosítható a szükséges kalória- és tápanyagmennyiség.

A napi szondatápszer-szükséglet személyenként eltérő, így mindig egyénileg kell kiszámolni a szükséges mennyiséget.

A táplálékmennyiség, és így a kalóriaszükséglet is az elérni kívánt súlytól, kortól, betegségtől és a mozgás mértékétől függ.

Orvosával történő egyeztetés alapján számítjuk ki az Ön energiaszükségletét. A szükséges energiát többféleképpen tudjuk kiszámolni, és mivel ez mindig csak egy körülbelüli érték, különösen fontos a rendszeres súlykontroll. Felismerve a súlycsökkenést vagy -gyarapodást, a tápszer mennyiségén is változtatni kell.

ENERGIASZÁMÍTÁS

A teljes napi kalóriaszükségletet befolyásolhatja többek között:

  • a jelenlegi testtömeg, illetve testtömegindex (BMI)
  • az akarattól független testtömegvesztés
  • az életkor
  • a napi fizikai aktivitás mértéke
  • a fennálló betegségből adódó anyagcsere fokozódás.

Általában az energiaigény 30 kcal/kg (azaz 30 kcal energia testtömeg-kilogrammonként).
Alultápláltság esetén (BMI<20 kg/m2) növelhető 35-40 kcal/kg-ra.
Túlsúly esetén (BMI>30 kg/m2) csökkenthető 20-25 kcal/kg-ra.

A szondatáplálás kezdete nem minden esetben jelenti azt, hogy nem tud szájon keresztül táplálkozni. Lehetőség van rá, hogy a szondatáplálás kiegészítéseként, szájon keresztül is táplálkozzon, amennyiben kezelőorvosa is egyetért ezzel. Javasoljuk, hogy ebben az esetben kérje ki tanácsát!