06 80 223 223

Remény (42 éves, gyomorszondával táplált férfi története)

A történetem egy 42 éves férfiről szól, akinek nyelési képtelenség miatt gyomorszondája (gastrostoma) volt. Nagyon sovány volt, elkeseredett, nehezen tudott megbékélni ezzel a helyzettel. Zavarban volt, nem szeretett beszélni a betegségéről, és főleg arról, hogy „cső” van a gyomrában. Hosszasan, többször el kellett beszélgetnem vele, hogy legalább előttem ne legyen zavarban, merjen beszélni az érzéseiről.

A fő gondot a szonda megszokása és használata jelentette. Sajnos a beteget előzőleg úgy engedték haza a kórházból, hogy csak az alapismereteket tanították meg, így a feleség is csak félve mert a szondához érni. Nem tudták a feleségével, hogyan kell tisztán tartani, hogyan kell a szondán keresztül táplálni. A beteget és a feleségét nagyon megrázták ezek a változások, mert nagyon szerették egymást, gyermektelenek voltak. A feleség nagyon félt férje elvesztésétől, bármit megtett volna, csak vele maradjon.

Sokat beszélgettem a férfival betegségéről; nyugtatgattam, felvilágosítottam, és az övéhez hasonló történeteket meséltem el neki. Betegnek és hozzátartozójának egyaránt megtanítottam a táplálkozással kapcsolatos tudnivalókat, együtt cseréltük ki a szonda kötését, így hamarosan elsajátította a tudnivalókat. A rendszeres és megfelelő módon alkalmazott étkezések során lassan hízni kezdett, jó kedélye lett, énképzavara csökkent.

Amikor a kezdeti nehézségeken túljutottunk, nagyon boldog volt, mert nem gondolta, hogy még egyszer a feleségével kettesben otthon lehetnek.

Később, ha találkoztunk, boldogan dicsekedett, hogy mennyit hízott és milyen boldogok a feleségével.

Bodó Tünde, otthonápoló